Kramplar ne anlama geliyor?

Kadınların her ay çektiği karın ağrıları normal mi yoksa bu ağrılar daha ciddi sorunların sinyallerini mi veriyor? Cosmopolitan dergisi, kadına özgü krampların nedenlerini masaya yatırdı

Kadınların yüzde 50'si her ay karın ağrısı çeker. Bunların bazıları hafif bir ağrı kesiciyle geçerken, bazıları da ciddi sağlık sorunlarına işaret eder. Cosmopolitan dergisinden Elif Öksüz, kadınsal krampların nedenlerini araştırdı.

İYİ HUYLU TÜMOR: FİBROİD
BELİRTİSİ:
"Son zamanlarda o kadar çok kanamam oluyor ki, her saat başı tampon değiştirmem gerekiyor." Fibroidler, rahmin içinde veya duvarlarında oluşan iyi huylu tümörlerdir. Bir elma çekirdeği kadar küçük veya greyfurt kadar büyük olabilirler. Hatta aynı bölgede birkaç tane birden de oluşabilir. Genelde 30'lu veya 40'lı yaşlarda ortaya çıkar. Kadınların yüzde 40'ı 30'lu yaşların ortasında fibroid sorunu yaşıyor. Fibroitler genel olarak orta şiddette bir ağrı yaratırlar ve rahim sınırlarına ne kadar yakın olurlarsa, adet kanaması da o kadar şiddetli olur. Bu da, regl döneminin yedi günden fazla sürmesine neden olur. Eğer leğen kemiklerinin üzerindeki ağrı çok şiddetli değilse sorun olmayabilir ama ağrı ve kanamanız fazlaysa; mutlaka jinekolog yardımı almak gerekir.

SIRADAN REGL SANCILARI
BELİRTİSİ:
"Her ay çektiğim ağrılar çok can sıkıcı olabiliyor. Önceden bazı ilaçlar alırsam çok daha iyi hissediyorum." Regl döneminde bazı ilaçlarla bastırılabilen kramplar, çoğu zaman ciddi sorunlar yaratmaz. Her ay yaşanan bu kthassas dönemde 'prostaglandin' adı verilen hormonal kimyasallar, rahmin kasılmasını tetikleyerek, kan ve rahim dokusunun vücuttan atılmasını sağlar. Enfeksiyon giderici ilaçlar, prostaglandin hormonunu hedefleyerek ağrıyı azaltabilir. Bir başka çözüm yolu ise doğum kontrol hapı kullanmak olabilir. Bu haplar, yumurtlamayı durdurduğundan rahim duvarları kalınlaşmaz ve daha az prostaglandin hormonu salgılanır.

ÇİKOLATA KİSTİ ENDOMETRİYOZİZ
BELİRTİSİ:
"Bir ay boyunca kasık bölgesinde ağrılarım oluyor. Hatta seks esnasında bile ağrı çekiyorum." Endometriyoz; belli bir sebebi olmayan bir durumdur. Rahim duvarlarını kaplayan doku dışarı çıkarak, yakındaki organların üzerinde gelişmeye başlar. Teşhis edilmesi zordur çünkü çoğu kadın ağrıları normal regl sancısı olarak yorumlar. Bu yüzden de test yaptırmaya gerek duymazlar. Endometriyoz, karnın alt kısımlarında, belde ve uyluk bölgesinde dayanılmaz ağrılara sebep olur. Bunlar da çoğu zaman ağrı kesicilerle giderilemez ve ayın herhangi bir gününde birden başlayabilir. Seks esnasında zorlanma ve şiddetli kanama ile kendini gösterir. Doğum kontrol hapları veya diğer hormonlar kaçak dokuların büyümesini yavaşlatır. Daha şiddetli durumlarda ise diğer organları kaplayan dokulardan kurtulmak için ameliyat gerekebilir.

PELVİK İNFLAMATUAR HASTALIĞI
BELİRTİSİ:
"Karnımın altı çok ağrıyor ve ateşim çıkıyor." Tehlikeli derecelere ulaşan, günler, haftalar ve hatta aylar süren alt karındaki ağrılar; pelvik infllamatuar hastalığına işaret eder. Bunun yanında ayrıca ateş, sancılı idrar, sarı veya yeşil akıntı da yaşıyorsanız, hastalığın tüm belirtilerini taşıyorsunuz demektir. Bu hastalık, üst üreme bölgesinde ciddi bir enfeksiyon yaşadığınız anlamına gelir. Bunun sebebi ise, tedavi edilmeyen bel soğukluğu hastalığıdır. Cinsellik yoluyla bulaşan hastalıkların belirtileri ortaya çıkmadığı için hastalığın gelişimini fark etmeyebilirsiniz. Bu rahatsızlığı hızlı bir şekilde tedavi etmek çok önemlidir. Çünkü bu bölgede oluşabilecek yaralı dokular, kısırlığa kadar gidebilir. Bu nedenle hemen doktorunuzdan bir randevu alın.

REGL MİTİ TARİH OLDU
Geçmişte doktorlar, regl döneminde çekilen ağrıların; dişi yönleriyle barışık olmayan, kendisini ön plana çıkartmaktan hoşlanmayan kadınların başına gelen psikolojik bir şey olduğunu düşünürdü! Bu düşünce artık tamamen ortadan kalktı.
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ