KPSS kalkıyor mu? O rapor Erdoğan'ın masasında!

KPSS haberleri gündemi meşgul ederken Taraf Gazetesi'nden çok çarpıcı bir iddia geldi. Habere göre Erdoğan'a KPSS'nin kaldırılması için rapor sunuldu.

KPSS'nin kaldırılacağıyla ilgili daha önce ortaya çıkmış herhangi bir rapor yokken, Taraf Gazetesi 'KPSS'nin kaldırılacağı'na dair bir rapor yayınladı. Raporun, KPSS'yi kaldırma eylem planı, "Beyefendiye Arz, çok gizli" notu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulduğu iddia edildi.

KPSS'yi kaldırma eylem planı, "Beyefendiye Arz, çok gizli" notu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunuldu. Raporda, KPSS'nin nasıl kaldırılacağı ayrıntılı olarak anlatıldı. Raporda, "Adaylarımız sınavda eleniyor. KPSS'nın bu nedenle kaldırılması zorunludur" değerlendirilmesine yer verildi.

"SINAVI KAZANAMIYORLAR"

"Çok Gizli, Beyfendiye Arz" notu ile oluşturulan iki sayfalık özet rapor, "amaç", "sorunlar", "KPSS Eylem Planı" ve "Medya Planlaması" olmak üzere dört başlıktan oluşuyor. Raporda öncelikle KPSS ile ilgili AKP'lilerin yaşadığı sıkıntılar anlatıldı. AKP'ye oy verenlerin ve AKP yöneticilerinin yakınlarının, KPSS'yi kazanamadığı belirtilerek, KPSS'nin mutlaka kaldırılması gerektiği vurgulandı. Raporda, şoför, hizmetli gibi lise mezunlarının başvurduğu alt hizmet kadrolarını partililerin tercih etmediği de belirtilerek, partililerin daha çok, A grubu kadrolara başvuruda bulunduğu kaydedildi. Raporda, A grubu kadrolar için lisans şartının esnetilmesi gerektiği vurgulandı.

İKTİDARLA YÜZDE YÜZ UYUMLU PERSONEL

Raporda KPSS'nın kaldırılması ile buna ilişkin ve medya planlaması konusunda da ayrıntılı bilgiler yer aldı. Kamuoyunun oluşturulmasının ardından da, KPSS kademeli olarak kaldırılacak. Raporda KPSS eylem planının ayrıntıları şöyle sıralandı:

Devlet bürokrasisinin paralel yapı ile irtibatlı veya irtibat şüphesi taşıyan tüm kadrolardan temizlenmesi.

Devlet kurumlarındaki paralel yapı temizliğinin, o kurumların partimizle ilişkileri açısından yeterli olmadığı bu nedenle de tüm kilit noktalarda ön koşulsuz olarak sadece partimizle yüzde yüz uyumlu çalışacak personelin istihdamının gerçekleştirilmesi.

Partimiz il ve ilçe teşkilatları ile iltisaklı tüm kadroların, devlet kurumlarında azami ölçüde istihdam edilmesi teşkilatlarımızın genel talep ve arzusunu oluşturmaktadır.

Yukarıdaki amaçların gerçekleştirilmesi hususunda parti referansında suistimaller yaşandığı, Sayın Başbakan'ın bu konulardaki reflekslerinin söylem bazında kaldığı, atamalarda bu kriterlere gereken özeni göstermediği ve rahatça yanıltılabildiği, bakan düzeyinde ise hala Paralel yapıya nötr yaklaşanların mevcudiyeti, partimizin geleceği açısından ciddi bir tehlike oluşturmaktadır.

4 yıllık lisans mezunlarının girebildiği temmuz ayında yapılan KPSS'ye ise yaklaşık 600 bin civarı katılım olmakta, devlet kurum ve kurullarına atama yapılmaktadır. (Öğretmen, TRT, SPK, Maliye, Gümrük vs...) Bu sınavda sadece 12'de 1 oranında kazanma sözkonusu olduğundan, adaylarımızın büyük ölçüde elendiği görülmektedir.

KPSS ile devlete memur alımında teşkilatlarımızdan gelen şikayetler daha çok puan yüksekliğinde yoğunlaşmaktadır. Bu nedenle de istenen puanı almakta zorlanan on binlerce partili aday istihdam edilememekte ve bu durum teşkilatlarımızda rahatsızlığa sebep olmaktadır.

Devlete memur alımında bir başka açmaz mülakatlardır. Mülakat heyetlerinin oluşturulmasında gereken dikkatin gösterilmediği, bazı CHP ve MHP'li adayların hatta paralelci adayların tanıdıkları vasıtasıyla heyetleri manipüle ettikleri ve memur olarak alındıkları tarafımıza ulaşan raporlarda yer almaktadır."

"DÜŞÜK PROFİLLİ İŞ İSTEMİYORLAR"

Cumhurbaşkanı'na sunulan raporda, devlet kadrolarına AKP'lilerin yerleştirilmesi amacıyla KPSS'nin tümden kaldırılması gerektiği düşüncesi şu şekilde ifade edildi: Lise ve meslek yüksek okulları mezunlarının girebildiği, yaklaşık 2.5 milyon adayın başvurduğu 2 yılda bir eylül ayında yapılan sınav, çok düşük bir iş profili taşıdığından (Hizmetli, şoför vs.) partililerce tercih edilmemektedir. Bu sebeple lisans şartı esnetilerek lise mezunlarının da diğer iş gruplarına başvurabilmesi sağlanmalıdır. Bu konuda gerekirse MEB tarafından hazırlanacak eğitim programlarıyla lisans eksikliğinin telafisinin uygun olduğu değerlendirilmektedir." l Genel toplamada 3,5 milyon katılım ve 70 bin civarı kazanım gözönüne alındığında 50'de 1 kazanma fevkalede düşük bir oran olduğundan bu sınav devam ettiği sürece istenen sayıda kadrolarımızın yasal olarak atanması mümkün görünmemektedir. Bu nedenlerle KPSS'nin tümden kaldırılması da önemli bir alternatif olarak değerlendirilmelidir." Yüksek bürokrasiye atamalarda vazgeçilmez şart olarak MİT onayı aranmalıdır. Her kim olursa olsun tekli referansın yeterli kabul edilmemesi, kabineden yapılan atamaların dahi mutlak surette denetlenmesi elzemdir."

DAVUTOĞLU'NA ELEŞTİRİLER YER ALDI

Raporda, Davutoğlu ve bakanlara yönelik eleştiriler de yer aldı. Davutoğlu'nun atamalar konusundaki çalışmalarının, "söylem bazında" kaldığı belirtilerek, Davutoğlu'nun kadrolara AKP'lilerin atanması konusunda gerekli hassasiyeti göstermediği kaydedildi. Bakanların da eleştirildiği raporda, birçok bakanın paralel yapı ile mücadelede nötr kalmayı tercih ettiği kaydedildi. Raporda, işe alımlarda oluşturulan sözlü komisyon heyetine, bazen CHP'li ve MHP'li üyelerin sızdığı ifade edilerek, bunların önüne geçilmesi gerektiği belirtildi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ