Türkiye üriner sistem taşı ve böbrek hastalıklarının sık görüldüğü ülkelerin başında
geliyor. Bu nedenle hem çocukların hem de örnek aldıkları anne-babalarının sıvı tüketimlerine dikkat etmeleri gerekiyor. Pediatri Birliği Derneği ile bir su firmasının birlikte gerçekleştirdiği ‘Çocuklarda Sıvı Tüketimi Araştırması’na göre, çocuklar yeterince su tüketmiyor. Araştırmayı yapan ekipten Pediatri Birliği Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cengizhan Elmas, “Çocukların su içmeyi unutmalarının çeşitli nedenleri var. Bunlardan biri küçük çocuklarda susama mekanizmasının yeterli olgunluğa erişmemiş olması, bir diğeri ise çocukların suya erişkinler gibi istedikleri kolaylıkla ulaşamamaları. Oyun ve çeşitli aktivitelerin verdiği heyecanın su içme isteğini erteletmesi ve bu konuda rol model olarak gördükleri büyüklerinden yeterli görsel ve sözel uyarı almamaları da çocukların su içmeyi unutma nedenleri arasında bulunuyor” diyor.
TUVALET KONTROLÜ ŞART
Dr. Elmas’a göre, bir çocuğun yeterince su içip içmediğini anlayabilmek için idrara çıkma sıklığını mutlaka takip etmek gerekiyor. Anne-babalara çocuklarının idrarının rengini kontrol etmelerini öneren Elmas, “Yetersiz sıvı alımında idrarın rengi koyulaşır” diyor. Sıvı tüketimini takip etme bilincinin kazanılması böbrek hastalıklarının erken teşhisine yardımcı oluyor. Oysa, ‘Çocuklarda Sıvı Tüketimi Araştırması’, annelerin sadece yüzde 28’inin çocuklarının tuvalete gitme sıklığını kontrol ettiğini gözler önüne seriyor. Söz konusu araştırma, çocukların tuvalete gitme ortalamasının günde 5 kez olduğunu gösteriyor. Çocukların yüzde 8’i ise günde 1–2 kez tuvalete gidiyor.
SU,OBEZİTEYLE SAVAŞIYOR
Yeterli sıvı tüketiminin obezite ile mücadelede ve kabızlığı engellemede de etkili bir yol
olarak değerlendirildiğini dile getiren Dr. Elmas, bu konuda şunları söylüyor: “Yemeklerden hemen önce ve yemek arasında içilen sıvı iştahı baskılıyor ve kilo kontrolüne yardımcı olup, bağırsakların daha etkili bir biçimde çalışmasını sağlıyor. Suyun metabolizmayı hızlandıran ve toksik maddelerin vücuttan atılmasını kolaylaştıran
özellikleri de, kilo kontrolü açısından büyük önem taşıyor. Yeterli sıklıkta idrara çıkmayan çocuklarda yeteri kadar sıvı alınmaması durumunda, üriner sistem taşı, böbrek yetmezliği, idrar yolları hastalığı ya da kullanılan ilaçların yan etkisi gibi ciddi sorunlar ortaya çıkabiliyor. Ailelerin, çocukların zaman zaman istemli olarak da idrar tutabileceğini unutmamaları gerekiyor.”
CEYDA ERENOĞLU- GAZETE HABERTURK