Konya'da İnsan yedek parçası üretecekler

"Hücresel Tedaviler ve Teknolojiler Merkezi" projesi DPT'den onay bekliyor.

63 bilim adamının katkı verdiği merkez kök hücre konusunda çalışma yapacak. Merkez hastane olarak da çalışacak. Proje yöneticisi Prof. Dr. Tokaç, merkezin Türkiye'deki bilim adamlarına açık olacağını söyledi.

Konya'da, 12 yıldan bu yana üstünde çalışılan ve "insan yedek parçası üreten fabrika" olarak nitelendirilen "Hücresel Tedaviler ve Teknolojiler Merkezi" projesi, ağustos aynıda Devlet Planlama Teşkilatına (DPT) sunuldu. DPT'den onay çıkması halinde Hücresel Tedaviler ve Teknolojiler Merkezi için 2012 itibarıyla çalışmalara başlanacak. Alanında uluslararası konuma sahip olacak ve Türkiye ile Konya'nın, bilimsel itibarının yükselmesine büyük katkı sağlayacak "Hücresel Tedaviler ve Teknolojiler Merkezi" projesi tamamlanarak onaya sunuldu.

78 milyon TL'ye kurulacak merkezin 3 yılda tamamlanması planlanıyor. Merkez de bütün dallara ait laboratuvarlar, 150 yatak, 40 yoğun bakım ünitesi ve 8 ameliyathane yer alacak. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hücresel Tedaviler ve Teknolojiler Merkezi Proje Yöneticisi Prof. Dr. Mehmet Tokaç, merkezin kurulması halinde adeta 'insan yedek parçası üreten fabrika' konumunda olacağını kaydetti. Tokaç, merkezin aynı zamanda hastane olarak çalışacağını belirterek özellikle kalp yetmezliği, karaciğer yetmezliği, böbrek yetmezliği, felçler gibi tedavisi zor veya imkânsız hastalıkların tedavisi için uğraşılacağını kaydetti.

Merkezin kurulması aşamasında dallarında uzman 63 bilim adamının katkı verdiğini dile getiren Tokaç, "Kök hücre konusunda dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden ülkemizin, bu alanda dünya çapında söz sahibi olmasına katkıda bulunacaktır. Merkez her ne kadar Selçuk Üniversitesi'ne bağlı olsa da kuruluşu itibarıyla tüm Türkiye'deki bilim adamları yanında, tüm dünyadaki bilim adamlarına açık olacak" diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4