Kök Hücreyle Astım Tedavisi

Türk bilimadamlarının kök hücreyle astım tedavisinin fare üzerindeki deneyimi başarılı oldu.

Türk bilim adamlarından astıma kök hücreli çözüm arayışı. Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nce, fareler üzerinde yapılan deneyler başarıyla sonuçlandı.

Bronşiyal astıma yönelik deneyler, faz çalışmalarının ardından insanlar üstünde de sürdürülecek.

Astım kronik hastalıkların başında geliyor. 10 çocuk ve 20 yetişkinden biri astım hastası. Uzmanlar son 10 yılda astım görülme sıklığının 2 kat arttığını ve bunun her geçen yıl da artmakta olduğunu söylediler.

Astımın kesin tedavisi yok.

Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden bilimadamları, kök hücreyle kesin tedavi için bir çalışma başlattı.

Araştırmada fareler üzerinde deneysel olarak astım geliştirilerek kök hücre tedavisi uygulandı.

DokuzEylül Üniversitesi TIP Fakültesi Alerji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özkan Karaman, "Normal fareye verdiğimizde bu kök hücreler akciğer dokusuna geçmez iken, astım geliştirilen farelere verdiğimizde mezenkimal kök hücrelerin astım dokusuna geçtiğini ve orada astımda gördüğümüz patalojik değişikliklerde düzelmeye yol açtığını gördük." dedi.

Çalışmada fareler üzerindeki doku hasarının minimum düzeye indiğini, epitel yüksekliği normale geldiği, bronşiyal fibratik değişikliklerin hemen hemen normale yakın olduğunu belirten Prof. Karaman, "Literatürde dünyada bir çalışma var astımın erken bulgularını düzelttiğine dair. Biz astımın hem erken hem geç bulgularını düzelttiğini göstermiş olduk." dedi.

Peki bundan böyle kök hücreler astım tedavisinde ilaç gibi kullanılabilecek mi? sorusuna Prof. Karaman, "Mali finansmanımız devam ettiği takdirde hızla yürütüp, araştırmalarda faz çalışmalar vardır-faz 1-2-3 bunları bitirip insan çalışmalarında sonuçlar elde ederek yorum yapmamız daha mantıklıdır" cevabını verdi.

Türkiye’de yaklaşık 3 buçuk milyon kişi astım hastası..

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ