Avrupa Adalet Divanı’nın insan embriyolarından elde edilen kök hücre buluşlarına patent verilmesini yasaklaması Avrupa tıp dünyasında tartışma yarattı.
Mahkeme insan embriyosundan kök hücre alınarak embriyonun yok edilmesinin etik olmadığına hükmetti.
Avrupa Adalet Divanı’nın aldığı kararın tüm Avrupa Birliği ülkeleri için bağlayıcı niteliği bulunuyor. Bu çerçevede insan embriyolarından elde edilen kök hücre buluşlarına verilen bütün patentler geçersiz sayılacak ve bu konuda yeni patent verilmeyecek.
Gelişmeler Hristiyan gruplarca olumlu karşılanırken, Avrupa bilim dünyası tepkili. Bilim insanları, tıp dünyasında devrimle sonuçlanacak buluşların, Avrupa Adalet Divanı’ndan çıkan kararla sekteye uğrayacağını söylüyor.
YASAK ASYA VE AMERİKA'NIN İŞİNE YARAYACAK
Uzmanlara göre patentlerin iptali, ölümcül hastalıklara karşı ilaç geliştirilememesi anlamına geliyor. Avrupa'da yapılacak araştırmaların pratiğe dökülemeyeceğine, bu araştırmaların meyvelerinin Asya ve Amerika'da toplanacağına dikkat çekiliyor.
Kök hücrelerle tedavisi umulan hastalıklar arasında omurga yaralanmaları, körlük, parkinson ve kalp hastalıkları bulunuyor.
Özellikle embriyolardan elde edilen kök hücrelerin omurilik zedelenmeleri ve körlüğün tedavisinde kullanılması için çalışmalar yürütülüyor.