Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, kök hücre bağışı ile ilgili AA açıklama yaptı.
Yıldırım, Türk Kızılayı'nın, Türkiye'nin kan ihtiyacını karşılama çalışmalarının yanı sıra Sağlık Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi (TÜRKÖK) Projesi TÜRKÖK Projesi kapsamında kök hücre nakli tedavisi olması gereken hastalar için gönüllükök hücre bağışçılarına ulaşmaya devam ettiğini söyledi.
Yıldırım, "Türk Kızılayı, bağışçı adaylarının bulunması görevini yerine getirirken bireysel bağışkampanyaları yapmaktansa güvenilir ve gönüllülük bilincine sahip bağışçıları bulmayı hedeflemektedir" diye konuştu.
"18-50 yaş aralığında, sağlıklı her birey bağışta bulunabilir"
Yıldırım, proje kapsamında 2014 Ağustos ayından bu yana bağışçı numunelerinin kabul edildiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje kapsamında bugüne kadar Türkiye genelinde 55 bin 118 kişi, Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi sorumluluk sahasındaki Samsun, Amasya Ordu, Sinop, Tokat'ta ise 4 bin 565 kişi kök hücre bağışçı adayı olmuştur. Kök hücre naklinin gerçekleşebilmesi için kişiler arası doku antijeni (HLA) uyumu aranmaktadır. Doku antijenleri, özellikleri bakımından çok sayıda farklılıklardan oluştuğu için birçok kişinin taranmasına olanak sağlayan bir kemik iliği bankasına ihtiyaç vardır. Bu sebeple Ulusal Kemik İliği Bankası kök hücretedavisi olmayı bekleyen hastalar için yüksek düzeyde önem arz etmektedir."
Yıldırım, 18-50 yaş aralığında, sağlıklı her bireyin, Türk Kızılayı bünyesindeki herhangi birime giderek bağışta bulunabileceğini kaydederek, "Duyarlı vatandaşlarımızı kök hücre bağışçı adayı olmak üzere gönüllü verici merkezlerimize davet ediyoruz" ifadesini kullandı.