Firmanın Çerkezköy’deki üretim tesislerinin tevsii yatırımı kapsamında “Biyoteknolojik İlaç Üretim Tesisi”nin temeli muhteşem bir törenle atıldı. Yatırım teşviki toplamı 1.1 milyar TL’yi bulan tesisin temel atma törenine Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte çok sayıda davetli katıldı. Temel atma törenin açış konuşmasını yapan Koçak Farma CEO’su Dr. Hakan Koçak, Türkiye ilaç sanayiin yüksek katma değerli, ileri teknoloji gerektiren ilaçlarda tamamen ithalata bağımlı olduğuna vurgu yaparak, “Türkiye 2013’de 818 milyon dolar ilaç ihraç etmiştir. 2013’de ihracatın ithalatı karşılama oranı %18.2’dir. İlaç sanayinin global standart ve kalitede katma değeri yüksek yenilikçi ürünler üretmeden, mevcut teknoloji ve konvansiyonel ilaçlarla sektörel dış ticaret açığını negatiften pozitife dönüştürmesi mümkün görünmemektedir” dedi.
1.1 MİLYAR TL’LİK TEŞVİK
Dr. Koçak, kurdukları Ar-Ge merkezinde 70 kişilik uzman ekibin biyoteknoloji konusunda deneyimli üniversiteler ve yabancı araştırma merkezleri ile işbirliği içinde çalıştığını kaydederer, “Ar-Ge ve pilot üretim çalışmalarının sanayi üretimine dönüştürülmesi için şirketimiz Çerkezköy OSB’de 684.889.000 TL sabit yatırım tutarında 302.400 litre/yıl biyoteknolojik ilaç üretimi için Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun proje onayına istinaden Ekonomi Bakanlığı’ndan “Öncelikli Yatırım Teşviki” almıştır. Ekonomi Bakanlığı’ndan alınan 416.000.000 TL tutarlı “Büyük Ölçekli Yatırım” ile birlikte yatırım teşviki toplamı 1.100.000.000 TL’ye ulaşmıştır. İlaç sanayinin geleceğini oluşturan ve dünyada sınırlı sayıda çok uluslu şirketin tekelinde olan biyoteknoloji konusundaki bu yatırım, ülkemizde biyoteknolojik ilaç üretimine öncülük edecek ve yeni yatırımları teşvik edecektir” diye konutu. Koçak Farma Dış İlişkiler ve İş Geliştirme Direktörü Cem Koçak, temel atma töreninde firmayı tanıtan bir sunum yaptı. Firmanın onkoloji alanında 68 ürün ruhsatına sahip olduğunu ifade eden Koçak, onkoloji alanında Türkiye’nin bütün ihtiyacını karşılayacak kapasitede olduklarının altını çizdi. Koçak, tesisin, toplamda 30.000 metrekare kapalı alana sahip olacağını ve 2015 yılı Haziran ayında bitirileceğini kaydetti. Koçak, tesis tamamlandığında 600 milyon dolara mal olmuş olacağını ve tesiste insülinler, monoklonal antikorlar, çeşitli aşıların üretileceğini sözlerine ekledi.
IŞIK’TAN TEŞEKKÜR
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Başkanı Fikri Işık ise konuşmasına “Ülkemiz, Tekirdağ ve Çerkezköy için son derece önemli bir hizmetin temel atma töreni için aranızda bulunmaktan son derece mutluluk duyuyorum” diye başladı. Biyoteknolojik ilaç üretimi işine girmenin bir kahramanlık olduğunun söyleyen Bakan Işık, biyotekonoji gibi gelecek açısından son derece stratejik öneme sahip bir alana yerli bir firmanın yatırım yapmasının ayakta alkışlanması gerektiğini belirtti.