Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, "Türk milletini,Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından dolayı bildiriye imza atan 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.
Polis ekipleri, akademisyenlerden 12'sini gözaltına aldı, 7 akademisyen hakkında da gözaltı işlemlerin devam ettiği öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında Prof. Dr. Nilay Etiler ve Prof.Dr. Onur Hamzaoğlu ve Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu da var.
BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA: 2 KİŞİ DAHA TESPİT EDİLDİ
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Küçük, bildiriye imza atan akademisyenler hakkında soruşturma açıldığını belirterek, "21 kişi hakkında 'Terör örgütü propagandası yapmak', 'Devletin manevi şahsiyetini tahkir etmek' gibi suçlardan soruşturma açıldı" dedi. Bildiriye imza atanlar arasında Kocaeli Üniversitesi'nden 19 kişinin görüldüğünün sorulması üzerine Küçük, "2 kişi daha tespit edildi. 21 kişi hakkında soruşturma açıldı" diye cevap verdi.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ İDARİ SORUŞTURMA BAŞLATTI
Kocaeli Üniversitesi Senatosu ise dün yaptığı açıklama ile akademisyenler hakkında idari soruşturma açıldığını belirterek, şu açıklamada bulunmuştu:
"Çeşitli üniversitelere mensup bir grup akademisyen tarafından yayınlanan bildiri tüm yurtta olduğu gibi üniversitemizde de büyük infial yaratmıştır. Devletimizin birliği ve bekası için güvenlik güçleri tarafından vatan toprağında teröre karşı verilen kahramanca mücadeleyi; bu uğurda dökülen şehit kanlarını hiçe sayarak "katliam ve kıyım" olarak nitelendirmek demokratik hak ve özgürlük kavramı ile asla bağdaşmamaktadır. Terörün her türlüsünün karşısında yılmadan duran Kocaeli Üniversitesi, bazı akademisyenlerin bu yaklaşımını teröre destek olarak görmekte ve yayımlanan bildiriyi şiddetle kınamaktadır. Bu bağlamda kurumumuzdaki ilgili kişiler hakkında Rektörlüğümüzce idari soruşturma süreci başlatılmıştır."
REKTÖR "GEREĞİ YAPILACAK" DEMİŞTİ
Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sadettin Hülagü de önceki gün yaptığı açıklamada barış talep eden akademisyenlerle ilgili "Gereği yapılacak" ifadelerini kullanmıştı.
İMZACI AKADEMİSYENLERİN EVİNE BASKIN
Bolu'da akademisyenlerin imzaladığı 'Barış bildirisi'nde isimleri olduğu gerekçesiyle busabah 06:30'da Barış Kılıçbay, Ülkü Güney ve Dç. Selime Güzelsarı'nın evinde 'terör' suçundan arama yapıldığı belirtildi.
Polis ekiplerinin yaptığı aramada, kent merkezinde ikamet eden Kılıçbay ile lojmanlarda kalan iki akademisyenin bilgisayarlarının imajlarının alındığı öğrenildi.
Akademisyenler hakkında henüz gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.
GİRESUN ÜNİVERSİTESİ, İMZACI ÖĞRETİM ÜYESİNİ GÖREVDEN UZAKLAŞTIRDI
Giresun Üniversitesi, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiriye imza atan öğretim üyesinin görevden uzaklaştırıldığını bildirdi.
Üniversiteden yapılan açıklamada, konuya ilişkin ivedilikle soruşturma başlatıldığı belirtildi.
Açıklamada, "Terör örgütü PKK'ya karşı yürütülen operasyonları 'katliam' olarak nitelendiren ve teröre destek amaçlı yayımlanan bildiri kapsamında üniversitemizce ivedilikle soruşturma başlatılmış ve Yükseköğretim Kurumları Yönetici, Öğretim Elemanı ve Memurları Disiplin Yönetmeliği'nin 26. maddesi uyarınca görevden uzaklaştırılma kararı alınmıştır" ifadesine yer verildi.
GAZİANTEP'TE 4 AKADEMİSYENE DİSİPLİN SORUŞTURMASI
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Rektörlüğü tarafından "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası bulunan araştırma görevlisi Çağrı Aslan, Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğruel, Yrd. Doç. Dr. H. Pınar Şenoğuz ile Yrd. Doç. Dr. Rana Gürbüzhakkında Rektörlük tarafından disiplin soruşturması başlatıldı.
Söz konusu akademisyenler hakkında YÖK ve savcılık tarafından da soruşturma açıldığı öğrenildi.
MERSİN'DE 20 AKADEMİSYENE SORUŞTURMA
Mersin Üniversitesi Rektörlüğü, bildiriye imza attığı belirlenen 20 akademisyen hakkında idari soruşturma başlattı.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ'NDE 9 ÖĞRETİM ÜYESİNE İDARİ SORUŞTURMA
Akdeniz Üniversitesi öğretim üyeleri Bülent Şık, Zeki Ertuğ, Erdal Gilgil, Hafize Öztürk Türkmen, Nursel Şahin, Suzan Yazıcı, Süleyman Ulutürk, Taha Karaman ve öğretim görevlisi Cumhur İzgi hakkında idari soruşturma başlatıldı. Akdeniz ÜniversitesiRektörlüğü, imzacı isimlerle ilgili görevden uzaklaştırma kararı bulunmadığını da açıkladı.
ADANA'DA 2 ÖĞRETİM ÜYESİ HAKKINDA İDARİ SORUŞTURMA
Adana'daki Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) yönetimi, 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi' adıyla yayımlanan bildiriye imza atan 2 öğretim üyesi hakkında idari soruşturma başlattı.
Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) talimatıyla başlatılan soruşturma kapsamında, ÇÜ Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ve İletişim Fakültesi İletişim Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Esengül Ayyıldız'ın, öğretim üyelerinden oluşturulan 3 kişilik soruşturma komisyonunda savunma yapacakları açıklandı. Soruşturmanın ardından suç unsuru saptanırsa öğretim üyeleri hakkında kınama, uyarı ve uzaklaştırma gibi cezaların verilebileceği öğrenildi. Hakkında soruşturma başlatılan Yrd.Doç.Dr. Taylan Koç ise, "Bu soruşturmadan henüz haberim yok" dedi.