Kızamıkçık ihmale gelmez

Döküntü, hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme, tipik nezle belirtileri ve burun akıntısı... Bu belirtiler, genellikle çocuklarda görülen kızamıkçığa ait. Çocuklar bu hastalığı hafif atlatıyor ama anne karnındaki bebekler o kadar şanslı olmuyor.

Kızamıkçık, sadece çocukluk döneminde görülen bulaşıcı bir hastalık değil. Çocukluğunda bu hastalığı geçirmemiş her yaş grubundan kişi kızamıkçık olabiliyor.

Kızamıkçık, bağışıklığı olmayanlara hava yolu ile kolayca bulaşıyor. Hafif ateş, boğaz ağrısı, lenf bezlerinde şişme ve burun akıntısı gibi şikayetlere neden oluyor. Erişkinlerde kızamıkçık sırasında eklem iltihabına bağlı olarak eklem ağrıları da görülebiliyor. Ayrıca kanama bozuklukları, ilerleyici beyin iltihabı gibi korkutucu etkilere de neden olabiliyor. 15-49 yaşları arasında hamileyken kızamıkçık geçiren kadınların çocukları ise doğumsal kızamıkçık sendromu riskiyle karşı karşıya.

Anne adayı kızamıkçık olduğunda hastalık plasenta aracılığıyla bebeğe geçiyor. Kimi zaman anne, hastalığı ateş, döküntü ve soğuk algınlığına benzer belirtilerle geçirerek griple karıştırabiliyor. Kızamıkçık virüsü, anne üzerinde olumsuz bir iz bırakmazken bebekte ciddi ve kalıcı hasarlara neden oluyor.

Bunlar arasında ağır kalp kusurları, sağırlık, zeka geriliği, beyin hasarı ve katarakt gibi doğumsal özürler bulunuyor. Uzmanlar, hamilelikte kızamıkçık geçiren annelerin sağlıklı doğan çocukları okul çağında şeker hastalığından yakınabiliyor

Bedava aşı
Bu yüzden yetişkinlerin kızamıkçık aşısı olması çok önemli. 2006’da kızamıkçık aşısının aşı takvimine girmesiyle doğumdan itibaren tüm bireyler kızamıkçığa karşı korunmuş oluyor. Sağlık Bakanlığı da bu aşıyı, doğurma yaşındaki tüm kadınlara aile hekimliği merkezleri ve sağlık ocaklarında ücretsiz uyguluyor. Ancak kızamıkçık aşısı, hamile kadınlara ve 1 aya kadar hamile kalma olasılığı bulunanlara önerilmiyor.

Manşetler