Bilim insanları, hem annesinden hem de babasından mutasyona uğramış DEFB126 genini getiren erkeklerin spermlerinin yüzeyinin, normalde spermin rahimde yol almasını sağlayan proteinden yoksun olduğunu gördü.
Dünyada erkeklerin yaklaşık yüzde 20'sinde spermlere zarar veren bu gen mutasyonunun olduğunu tahmin eden bilim insanlarının araştırmasına yeni evli 500 Çinli genç çift katıldı.
Geni taşıyan erkeklerin spermlerinin rahme kadar ulaşma şansının yüzde 20 az olduğu vurgulandı. Ayrıca bu genin tek varyasyonuna sahip olunmasının da spermlerin kalitesini etkilemediği görüldü.
Araştırmaya imza atanlardan Dr. Gary Cherr, spermlerinin şekli, sayısı ve hareketliliği sayesinde birçok erkeğin bu "kusurun" üstesinden geldiğini ancak bu özelliklerin yetersiz olması halinde, gen mutasyonunun bebek sahibi olma şansını büyük ölçüde etkilediğine dikkati çekti.
Eşi iki DEFB126 genine sahip kadınların gebe kalma şansının sadece yüzde 60 olduğunu ifade eden bilim insanları, bu gen mutasyonunun çok pahalı olmayan basit bir testle belirlenebileceğini belirtti.
Araştırmacılar, bu şekilde çiftin bilgilendirilebileceğini ve tüp bebek tedavisine daha erken başlanabileceğini söyledi.
İki yıl süren araştırma "Science Translational Medicine" dergisinde yayımlandı.