Kış sebzeleri bebeklere ilaç!

Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Çocuk ve bebek beslenmesinde sebze tüketimi taze olmalı ve doğru pişirilmeli" dedi.

Özellikle taze sebze ve meyve ek besine başlayan bebeklerin ilk tanıştığı besinler olduğunu anlatan Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Bu besinler sindirimi kolay olanlara göre tercih edilse de bebeklere hem enerji kaynağıdır hem de onların bağışıklığına destek olur. Özellikle havuç, kabak, patates, ıspanak, biber, soğan, bal kabağı ve fasulye gibi sebzeler daha çok tercih edilse bile 1 yaş ve sonrasında karnabahar, kereviz, lahana ve brokoli gibi kış sebzeleri yüksek C vitamini ile onlara ilaç niyetine pişirilmelidir. Bebeklerde yutma ile ilgili güçlük yaşanması nedeni ile çok pişirilmesi ve küçük parçalara ezilerek verilmesi gerekir fakat çocuklarda mümkün olduğu kadar az pişmiş olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü az pişirmek ve çok parçalamamak vitamin kaybının oluşmasını engeller" dedi.

Su tüketiminin grip gibi sonbahar hastalıklarının oluşmasında ve iyileşmesinde çok önemli olduğunu ifade eden Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, "Çocukları susuz bırakmamak gerekir. Özellikle çocuk okul çağı dönemde ise yanına su matarası koyulmalı ve ne kadar tükettiği takip edilmelidir.

Yoğurt prebiyotiktir, yani probiyotiklerin üremesini artırır. Kefir probiyotiktir, yani kendisi yararlı mikroorganizmadır. Kefir içindeki mikroorganizmalar bol miktarda vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B 12, ve biyotin) sentezi yaparlar. Kefir içeriğinde bulunan prebiyotik bakteriler sayesinde bağırsak florasında hastalık yapıcı patojen bakterileri yok etme görevini de üstlenir. Böylece kolay kolay birçok hastalığa karşı koruyucu etkisi vardır. Yoğurt ve kefir antioksidan özelliği nedeni ile de enfeksiyonlara karşı azalan direncin artmasını sağlamaktadır." diye konuştu.

Manşetler

DUYURU-4