Kış depresyonu hasta ediyor

Güneş yardımıyla cildimizde üretilen D vitamini, bağışıklık sisteminde 20'ye yakın antibiyotik benzeri savunma silahı meydana getiriyor.

Atalarımızın "Güneş girmeyen eve doktor girer" sözü bilimsel olarak da desteklendi. Kış aylarında daha fazla hastalanmamızın rastlantı olmadığını belirten uzmanlar, bu durumu kış aylarında güneşten uzak kalmaya bağlıyorlar. Güneş yardımıyla cildimizde üretilen D vitamininin, bağışıklık sisteminde 20'ye yakın antibiyotik benzeri savunma silahı meydana getirdiğini söyleyen Florence Hastanesi Sağlıklı Yaşam Merkezinden, Dr. Özgür Şamilgil, "Özellikle yazın yeterli güneş görmeyen veya tatil yapamayanlar, havaların soğumasıyla birlikte virüslerle oluşan grip benzeri hastalıklara çok daha kolay yakalanıyor ve zor iyileşiyorlar" dedi.

Mevsimsel depresyonun en sık kışın görüldüğüne dikkati çeken Dr. Şamilgil, yağışlı ve bulutlu hava şartları nedeniyle ortaya çıkan güneş ışığı eksikliğinin beyinde, mutluluk hormonu üretimini azalttığını belirterek, "Kış aylarında kendini mutsuz hisseden ve sık sık gribe yakalanan kişilerin mutlaka D vitamini seviyelerini ölçtürmeleri gerekir. Bunun yanısıra iyimser arkadaşlarla vakit geçirmek, hobilerle meşgul olmak ve sosyalleşmek de depresyon riskini azaltır" dedi.

DEPRESYONU 3 "Y" İLE YENİN

Yürüyün: Mevsimsel ısı farkına uyum sağlamak için haftada en az 3 gün, 30-40 dakika dışarıda yürüyün. Bilimsel çalışmalar, açık havada yapılan egzersizin mevsimsel depresyon riskini de azalttığı; vücutta mutluluk hormonu ve ağrı kesici madde üretimini desteklediğini ortaya koyuyor.

Serin havada yapılan egzersizin, daha çok kalori yakmayı sağladığı gibi soğuğa dayanıklılığı arttırdığı biliniyor. Japonya'da yapılan bir araştırmaya göre, açıkhavada 2 saatlik yürüyüş bağışıklık hücrelerinin kısa sürede artmasını, güçlenmesini sağlıyor.

Yatın-Uyuyun: 6-8 saat kesintisiz gece uykusu uyuyun. Bölünmüş, kalitesiz, eksik ya da fazla uyku, bağışıklığı zayıflatıyor; dikkat dağınıklığına sebep oluyor. Kötü bir uyku, sadece uyku ve spor sırasında salgılanan yaşlanmayı geciktiren, hastalıklara karşı dayanıklılık sağlayan büyüme hormonu üretiminin azalmasına sebep oluyor.

Yiyin: Kışın sıcak bitki çayını eksik etmeyin. Sıcak kakao içmek veya siyah çikolata yemenin de kış aylarında sağlık kaynağı olduğu ifade ediliyor. Kakaonun damar genişletici, tansiyon ve kalp damar hastalıkları riskini azaltıcı etkisi dışında seratonin adı verilen mutluluk hormonu salgılatıcı etkisi olduğu biliniyor. Yine bağışıklığı güçlendiren probiyotik yani faydalı bakteri içeren doğal yoğurtu da sofradan eksik etmemek gerekiyor. Ayrıca bol bol sarımsak, soğan, sirke ev yapımı turşu, boza, şalgam, taze koyu yeşil, koyu kırmızı, mor renkli sebzeler, nar, sarımsak, soğan ve C vitamini içeren narenciye tüketimi öneriliyor. Kuşburnu, nane-limon, zencefil, tarçın, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Şekerli unlu gıdalar, şekerli meşrubatlar ise virüslere karşı bağışıklık sisteminin mücadelesini zorlaştırdığı için tüketilmemesi gerekiyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK

Manşetler

DUYURU-4