Kırmızı ve yeşil reçeteler elektronik ortama aktarılıyor

Uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yer aldığı kırmızı ve yeşil reçeteler, artık elle yazılmayacak


Uyuşturucu ve psikotrop maddelerin yer aldığı kırmızı ve yeşil reçeteler de elektronik ortama taşınıyor. Sağlık Bakanlığı, yeni yılda elektronik renkli reçeteleri 81 ilde hayata geçirecek.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Hakkı Gürsöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, elektronik reçeteye geçeli 3,5 yıl olduğunu ancak kırmızı ve renkli reçetelerin hala kağıt ortamında yazıldığını söyledi.

Suistimale uğrayabilecek ürünler olduğu için bunların takibi ve kontrolünün zor olduğunu ifade eden Gürsöz, bu reçetelerin basımında, dağıtımında ve muhafazasında sorunlar yaşandığını söyledi.

Gürsöz, reçete nüshalarının da kullanıldıktan sonra eczacılar tarafından saklanması gerektiğini dile getirerek, "İstismara açık reçeteler çalınabilir, kaybolabilir. Dolayısıyla, bizim bunları çok sıkı kontrol altında tutmamız gerekiyordu. Türkiye'nin dört bir tarafına dağıtıyorduk adeta darphanede para basıp dağıtılması gibi kıymetli belgeler. Gözümüz gibi bakıyorduk çok da tedirgin oluyorduk. Sayın Bakanımızın talimatıyla bunu aşacak bir formül geliştirdik." diye konuştu.

Yıllık 10 binden fazla renkli reçetenin yazıldığını ifade eden Gürsoz, elektronik ortama geçildikten sonra bunların daha sıkı takip edileceğini, hangi ilde ne kadar renkli reçete uygulanabildiğini ve kimin ne kadar yazdığını da görebileceklerini söyledi.

Gürsöz, elektronik reçetelerin aylık bazda analizlerini de yaptıklarını belirterek, aylık 35 milyon reçeteyi farklı parametrelerle analiz ettiklerini, bunun büyük bir veri hazinesi olduğunu ve Türkiye'de ilaç kullanım haritasını görme imkanı sağlayacağını kaydetti.

- "Hekimler ve eczacılar için konforlu bir dönem başlayacak"

Elektronik Renkli Reçete uygulamasını, Çorum'da bir aydır uyguladıklarını ifade eden Gürsöz, şöyle devam etti:

"Çorum'da bir hekimimiz kırmızı ya da yeşil reçeteye tabi bir ilacı yazdığı zaman reçete aynı elektronik reçetede olduğu gibi eczacımızın ekranına düşüyor. Bizim için kolaylığı biz hangi ilimizde bu ilaçlardan ne kadar yazılıyor bilme, takip etme şansımız oldu. Bölgesel manada veri edinme şansımız var. Eczacılarımız bu belgeleri muhafaza etmek ve ibraz etmek durumundaydı. Onlar için de büyük bir sıkıntıydı saklamak gerekiyordu. Çalınsa bir şey olsa açıklayamazsınız eczacılarımızı da bu dertten kurtarıyoruz. Reçeteyi yazanı da reçeteyi vereni de merkezde, bu işleri kontrol eden bizleri de rahatlatan bir uygulama oldu."

Gürsöz, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın da katılımıyla Çorum'da tanıtım toplantısı yapmayı planladıklarını belirterek, "Bakanımızın, düğmeye basıp 81 ilde bunun kullanımına girmesini sağlamak istiyoruz. Bütün hekimlerimiz, eczacılarımız için yeni rahat ve konforlu bir dönem başlayacak. Elektronik Renkli Reçeteler, yeni yılda tüm Türkiye'de hayata geçmiş olacak." dedi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkanı Gürsöz, Elektronik Renkli Reçete sisteminin devreye girmesiyle coğrafi bilgi sistemi üzerinden de anlık bir şekilde hangi ilde ne kadar hangi ilaçtan kullanıldığı ve reçete edilebildiğini görebileceklerini söyledi. AA

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ