“Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Değerlendirme Çalıştayı” 18.05.2012 tarihinde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanlığı’nca ve KKKKA Bilim Kurulu Üyelerinin katılımı ile Ankara’da gerçekleştirildi. Çalıştaya, İl Halk Sağlığı Müdürlükleri’nden Bulaşıcı Hastalıklar Birim Sorumluları, illerde görev yapan Enfeksiyon ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanları ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Orman Su İşleri Bakanlığı temsilcileri katıldı.
Çalıştayın açılışında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Torunoğlu “KKKA ile ilgili olarak yapılan çalışmaları değerlendirmek, il deneyimlerini paylaşmak ve farklı bakış açıları edinmek üzere toplantının düzenlendiğini” ifade etti. Açılış konuşmasının ardından Zoonotik ve Vektörel Hastalıklar Daire Başkanı Dr. Ebru Aydın, Bakanlığın KKKA Kontrolündeki Stratejileri ve Uygulamalar konusunda bilgi verdi.
Çalıştayın sabah programında KKKA Bilim Kurulu Üyeleri tarafından katılımcılara bilgi aktarıldı. Bu bölümde; Prof. Dr. Zati Vatansever Kene Biyolojisi ve Ekolojisi, Prof. Dr. Levent Akın KKKA Epidemiyolojisi, Prof. Dr. Hürrem Bodur KKKA’nın Kliniği, Doç Dr. Gülay Korukluoğlu KKKA’nın Laboratuvar Tanısını, Prof. Dr. Aykut Özdarendeli Aşı Çalışmaları ve Diagnostik Tanı hakkında katılımcılara güncel veriler doğrultusunda bilgi sundular.
Öğleden sonraki oturumlarda illerden gelen katılımcıların soruları, konuşmacılar tarafından cevaplanarak KKKA ile ilgili mevcut uygulamalar, öneriler ve çözüm önerileri değerlendirildi.
Çalıştay sonunda KKKA vakası görülen bölgelerin önceliklerine göre sınıflanması ve birinci öncelikli bölgelerde ev ev ziyaretlerin yapılarak bilgilendirici materyal, kene çıkarma kartı ve eldivenden oluşan “Kene Eğitim ve Korunma Seti”nin dağıtımına başlanmasına karar verildi.