Kilo vermenin sırrı ara öğün seçimlerinde

Öğün aralarında seçeceğiniz doğru atıştırmalıklarla metabolizmanızla birlikte diyetinize de hız kazandırabilirsiniz. Meyve, sebze ve tahıllı bu öğünden sonra 1 saatlik yürüyüş de şart.

Öğün aralarında seçeceğiniz doğru atıştırmalıklarla metabolizmanızla birlikte diyetinize de hız kazandırabilirsiniz. Meyve, sebze ve tahıllı bu öğünden sonra 1 saatlik yürüyüş de şart.

Akıllıca seçildiğinde, atıştırmalar sizin yararınıza çalışmaya başlarlar. Diğer besinlerde olduğu gibi atıştıracağınız besinlerin seçiminde çeşitliliğe, dengeye ve aşırıya kaçmamayı aklınızda bulundurun. Aşağıdaki 10 ipucu öğün aralarınızı zenginleştirecektir.

Tüm gün boyunca atıştırmaları kendi kişisel beslenmenizin bir parçası yapın. Atıştırmaları ‘fazlalık’ olarak düşünmeyin. Meyveleri, sebzeleri, süt ve tahılları atıştırmalarınızın arasına katın.

Çeşitliliği sağlayın. Tek yönlü atıştırmak yerine her besin grubundan atıştırmalık besin seçin. Geleneksel olmayan lezzetleri deneyebilirsiniz. Sebzeleri çok ince kesip fırınlayarak besinden suyun çektirilmesi sağlanarak cips haline getirmek ve yoğurt sosu ile yemek gibi...

Sadece aç hissettiğinizde atıştırın. Kendinizi kötü hissettiğinizde, sıkıldığınızda atıştırma isteğinizden kurtulun. Bu tür zamanlarda yeme istediğinizi yürüyüşe çıkarak veya başka bir aktivite yaparak gidermeye çalışın.

Atıştırmayı bilinçli yapın. Farkında olmadan, bilinçsizce yapılan bir atıştırma sizin öğünlerinizde de çok fazla yemenize neden olabilir. Böyle durumlar, televizyon seyretme veya herhangi bir işle uğraşırken olabilir, dikkat edin.

Ana öğünleri atıştırmayla geçiştirmeyin. Öğünlerden iki veya üç saat önce yenilen ufak bir atıştırma iştahınızı olumsuz yönde etkilemeyecektir, bu nedenle öğün aralarında atıştırmayı tercih edin. Ama öğün atlamayın.

Fast food tehlikesini önlüyor

Porsiyon miktarına dikkat edin. Atıştırmalar hiçbir şekilde ana öğünlerin yerine geçemez. Yemek aralarında oluşan açlık hissinizi yatıştırmak ve iştahınızı kapatmamak için ufak porsiyonlarda atıştırabilirsiniz.

Atıştırmalardan alacağınız kalorileri, aktivite düzeyinize göre ayarlayın. Fiziksel olarak aktif bireyler veya büyüme çağındaki gençler, masa başı iş yapanlara kıyasla daha fazla atıştırma tüketebilirler. Tükettiğiniz besinlere ve fiziksel aktivitenize dikkat etmezseniz yediğiniz atıştırmalar veya yemekler günlük ihtiyacınızın çok üstüne çıkabilir.

Yağ tüketimi de önemli. Atıştırmalardan aldığınız yağ ile ana öğünlerden aldığınız yağ miktarının günlük enerji alımınızın yüzde 30’unu geçmemesine dikkat etmelisiniz. Atıştırmalık besinlerdeki yağ içeriğinden emin olamıyorsanız paketinin üzerindeki etiketteki bilgilerden yardım alabilirsiniz.

Piramidin üstüne çıkmayın. Bunlardan ufak miktarlarda tüketebilirsiniz, fakat mutlaka diğer beş besin grubunda yer alan besleyici atıştırmaları tercih edin.

Akıllı bir atıştırma planlayın. Evinizde, iş yerinizdeki veya açlığınızı yatıştırmak zorunda kaldığınız herhangi bir yerde lezzetli, besleyici ve tüketime hazır çeşitli atıştırmalıkları elinizin altında bulundurun. Böylece, parayla satış yapan otomatik makinelere, hızlı servis yapan restoranlara veya en yakındaki marketlere bağlı kalmamış olursunuz.

Selahattin DÖNMEZ
sdonmez@sdonmez.com

Manşetler

DUYURU-4