ABD’de Institute for Integrative Nutrition’da Bütünsel Beslenme eğitimi alarak Bütünsel Beslenme ve Sağlıklı Yaşam Koçu olarak danışmanlık veren İrem Terci, hayatı boyunca kilo problemiyle mücadele etmiş ve bunun için denemediği yöntem kalmamış biri… 6 sene önce bütünsel beslenmeyle tanışıp diyet yapmaya son veren Terci “Yoksa siz hala diyet mi yapıyorsunuz?” diyor.
Kendinizden biraz bahseder misiniz?
Uzun yıllar kilo sorunlarıyla mücadele etmiş, ideal kilosuna kavuşabilmek için denemediği yöntem kalmamış, her pazartesi kendine söz verip, çarşamba günü sözünü bozmuş, kısaca kendi kendini mahcup ederek seneler geçirdikten sonra bütünsel beslenmeyle tanışıp kendi hayatının mucizesini 6 yıldır yaşayan İrem Terci’yim. Tek amacım insanları diyet yapmaktan vazgeçirip, esas önemli olanla ilgili yani beslenmeyle ilgili bilinçlendirmek.
İnsanlara diyet yapmayın mı diyorsunuz?
Senelerini bunu yaparak geçirmiş biri olarak vereceğim cevap ‘Evet diyet yapmayın’ olacak. Bedel ödemek demek ‘diyet’. Bir şeyin bedeli… İnsan zevk alarak yediği yemeğin, bunun karşılığında aldığı kilonun bedelini mi ödemeli sizce? Var mı böyle bir şey? 1 öğün 2 öğün 1 hafta öderim belki fazla yediğim yemeğin bedelini… Ama hayat tarzı haline getirebilir miyim bedel ödemeyi? Hayat tarzı olarak sürdürebilir miyim diyet yapmayı? Mümkün değil.
OLAY KAÇ KALORİ ALDIĞIN DEĞİL!
İnsanlar neden diyet yapıyor sizce?
Sorunun yanıtı iki kelime yani kilo vermek gibi görünse de işin aslı maalesef öyle değil. Diyet yapan insan tabii ki öncelikli olarak kilo vermek istiyordur. Ancak bunun yanında diyet yapan insan kendiyle ilgili bir şeyleri değiştirmek istiyor demektir. Yani diyete başlıyorsa biri kendi vücudunda beğenmediği, barışık olmadığı bir şeyler var demektir.
Size “Ben o dar eteği ömür boyu giymek istiyorum” dedirten neydi?
Kendime inancımı tamamen kaybettiğim noktada bir arkadaşımın tavsiyesiyle bütünsel beslenme koçu olarak hizmet veren biriyle tanıştım. Anlattıkları, ispatladıkları karşısında şoke oldum. Ben ki “1 dilim pasta yediğin gün iki porsiyon meyveni yeme” diyen bir zihniyetle yoğrulmuşum. Aradaki farkı bana anlatan danışmanım beni şoke etti. Olayın yediğinden kaç kalori aldığın değil; yediğinden vücudunun ihtiyacı olan kaç gram vitamin ve mineral aldığın olduğunu idrak ettiğimde başladı zaten değişim benim için. Ve bunun için Amerika’daki Institute for Integrative Nutrition’da Bütünsel Beslenme eğitimi aldım.
HASTA OLMAMAK İÇİN YİYECEKLER VAR
Nedir o öğrendikleriniz?
İlaç sektörü hastalıkları tedavi etmek için var; hasta olmamak için değil. Hasta olmamak için yiyecekler var. Maalesef günümüzde hemen hemen herkes peynir ekmek gibi ilaç kullanıyor. Şeker hastası olmayıp tatlı yedikten sonra aman şekerim çıkmasın diye şeker hapı içen; et yedikten sonra kolesterolüm çıkmasın diye kolesterol hapı içen bir sürü insan biliyorum. İnanılır gibi değil. Bunun dışında hem o dönem hem de eğitim aldığım dönemde öğrendiğim iki şey beni çok şaşırtmıştır. Biri tüm hastalıkların nedeninin şeker olduğu, ikincisi ise kolesterolün fazla proteinden değil de karbonhidrat yüzünden arttığıdır.
‘İnsanlar iyi beslensin diyet yapmasın’ diyorsunuz yani?
Aynen öyle diyorum. Bakın ben yemek yemekten zevk alan biri olarak doğdum. Diyetle geçen yıllarımda da bu böyleydi, şimdi ideal kilomda olduğum son 6 yıldır da bu böyle. Hani yaşamak için yiyen o zevksiz insanlar vardır ya, işte ben tam tersi yemek için yaşayanlardan oldum hep. O yüzden diyet yaparak değil; sağlıklı yiyeceklerden zevkle yiyebileceğim yemekler yapmayı öğrendim.
SPORUN ANTİDEPRESAN ETKİSİ VAR
Sağlıklı olan şeyler hep lezzetsizmiş gibi geliyor kulağa…
Emin olun öyle değil. Eskiden öyle değildi ancak şu anda o kadar çok alternatif var ki… Mesela pilav yemeden doyduğunu anlamayan biri zeytinyağlı kinoa pilavı tercih edebilir. Bir salatayla doymuyorum diyen karışık yeşil salatasına 1 avuç lor peyniri, bol ceviz, köz patlıcan koyup zevkle yiyerek doyabilir. Şekersiz tatlı mı olur ben tatlı yemeden duramam diyen biri önyargılarını bir kenara bırakıp keçiboynuzu unlu bir kek yapıp kendini çikolatalı sufle yiyorum diyerek kandırabilir.
Siz hiç mi sağlıksız bir şey yemezsiniz?
Tabii ki yerim! Ancak haftada 1 gün... Hayatın her alanında olduğu gibi beslenmede de kendimizi serbest bıraktığımız anlar olmalı. Arada vücudu belirli aralıklarla şaşırtmak hem metabolizmayı hızlandırır hem de psikolojik olarak kendimizi iyi hissetmemizi sağlar.
Aynı zamanda pilates eğitmenisiniz sanırım?
İyi beslenmenin hemen arkasında, dibinde duruyor. Pilates eğitmeni olsam da her türlü spor hayatımda yer alıyor. Sağlığa, fiziksel görünüme etkisi dışında beni yıllardır spora asıl bağlayan “Bugün kendin için ne yaptın” sorusuna vereceğim en güzel yanıt olmasıdır. Spor işte benim için, sağlığım için yaptığım en güzel şey olarak 6 yıldır hayatımda. Bir de doğal antidepresan etkisi var tabii…