Kilo almak isteyene sumocu diyeti!

Kilo almanın sırrı ’sumocu geleneği’nde gizli! Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer,...

Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, kilo almanın sırrının ’sumocu geleneği’nde gizli olduğunu söyledi. Doç. Dr. Dizdarer, yoğun aktiviteden sonra günde sadece iki öğün yemeği içeren sumocu diyetinin kilo aldırdığını belirterek, "Sumocu diyetinin tersini uygulayanlar da kilo verir. Yani ögünleri güne yayarak yemek kilo verdirir" dedi.

Hastanede kurulan Çocuk Obezite Merkezi’nin sorumlusu Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, anne ve babaları, çocuklarının kilo artışını izleme konusunda uyardı. Doç. Dr. Dizdarer, kilonun kolay alınıp zor verildiğini, çocukluk döneminde diyet uygulatmanın da zor olduğunu vurguladı. Ülkemizde yapılan bir araştırma sonucunda erişkin erkek nüfusta obezite görülme oranının yüzde 21.2 olarak saptandığını, bu oranın kadın nüfusta ikiye katlanıp yüzde 41.5’e çıktığını belirten Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, her 100 çocuktan 20’sinde de bu sorunla karşılaşıldığını söyledi. Doç. Dr. Dizdarer, çocukluk çağında obezitenin kız ve erkeklerde başa baş gittiğine ama sonrasında kızlar aleyhinde oranın yükseldiğine dikkat çekti. Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, "Kızlarda obezite riski 7-8 ve 9, erkeklerde 9-10-11 yaşlarında daha yüksek. Özellikle ergenlik döneminde aileler çocuklarının kilo takibini bilinçli yapmalı. Alınan kiloları ’büyüme çağında’ diyerek görmezlikten gelmemeleri gerek. Kilo almak kolay, vermek zor" diye konuştu.

ANOREKSİYA ÇOK YAYGIN

Doç. Dr. Dizdarer, obezite kadar olmasa da ciddi sayıda çocukta gelişme geriliği olduğunu, hatta kilo alamayan yetişkinlerin de bulunduğunu söyledi. Doç. Dr. Ceyhun Dizdarer, ’kendini şişman hissedip, yememe hastalığı’ olarak bilinen anoreksiya vakalarının kilo alamayanlardan çok daha fazla ve ’gizli’ olduğunu kaydetti.

GÜNDE İKİ ÖĞÜN
Kilo almanın sırrının sumo güreşçilerinin geleneğinde saklı olduğunu belirten Doç. Dr. Dizdarer şunları söyledi:
"Sumocu geleneğinde sabah kalkınca kahvaltı yapmamak, sonra uzun bir spor, sonrası büyük bir kahvaltı, sonra yine akşama kadar hareket aktivite büyük bir yemek var. Yani günde sadece iki ve büyük yemek. Sonra sumocu olunuyor. Sumocular başka türlü beslenmiyorlar, beslenemiyorlar. Onun için sumocuların tersini yaptığınızda yani yemekleri güne dağıttığınızda kilo veriyorsunuz, zayıfsanız da sumocuya benzer bir davranış modeline geçtiğinizde kilo alıyorsunuz. Ama bu kiloların verilme ve alınmalarının sağlıklı olup olmadığının profosyonelce izlenmesi gerekiyor. Yağınız mı azalıyor kasınız mı azalıyor, yağınız mı artıyor, kas kitleniz mi artıyor? Bunlar muhakkak, ayrıca kan tahlilleriyle, klinik izlemleriyle desteklenmeli. Böylelikle bilinçli bir şekilde, bilimsel olarak sumocu diyeti uygulanabilir. Dünyada da sumocu diyeti uygulamaları var."
 

Manşetler

DUYURU-5