Kepçe kulak psikolojilerini bozuyor

Kepçe kulak, en sık görülen kulak şekil bozukluklarının başında geliyor. Kepçe kulak probleminin kız çocuklarında saçlarını toplamamak, erkek çocuklarında saçını kestirmek istememek gibi davranışlarla özellikle okul çağı çocuklarında sıkıntılı dönemlerin

Acıbadem Ankara Hastanesi Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Doç. Dr. Birol Civelek, kepçe kulak problemleri hakkında Cihan Haber Ajansı'na önemli açıklamalarda bulundu. Kepçe kulak anomalisinin, günümüzde önemi yeteri kadar fark edilemeyen, çocukta davranış bozukluklarına bile neden olabilen bir sorun olduğunu dile getiren Civelek, "Kulak işitme organımız olarak varlığımızı sürdürebilme, yaşam kalitesini sağlama, iş hayatı ve sosyal ilişkilerin düzenlenmesi açısından çok büyük öneme sahiptir. Kulağın işlevsel öneminin yanı sıra yüz estetiği açısından da yüzdeki diğer organlarla uyumluluğu sağlayan estetik değeri de vardır. Kulak görünüm bozuklukları doğumsal bir anomali olarak ortaya çıkabilir, hem fiziksel hem de psikolojik problemlere yol açabilir. Doğuştan gelen kulak bozuklukları küçük operasyonlarla düzeltilebiliyor." diye konuştu.

Kepçe kulak probleminin kız çocuklarında saçlarını toplamamak, erkek çocuklarında saçını kestirmek istememek gibi davranışlarla özellikle okul çağı çocuklarında sıkıntılı dönemlerin yaşanmasına neden olduğunu belirten Civelek, "Kulak gelişim bozuklukları çocuklar için okul çağlarında onarılamaz psikolojik sonuçlar doğurabilir. Kulak kepçesinin gelişmemiş olması, kepçe kulak gibi doğumsal problemler tedavi edilebilir problemlerdir. Ancak okul başlamadan önce ya da tatil süresince tedaviler tamamlanmalıdır." tavsiyesinde bulundu.

Doğumda ortaya çıkan dış kulak problemlerinin toplumda sık görünmekle beraber yeterli ilgi ve tedaviyi bulamadığını anlatan Civelek, "Mikrotia denilen kulak problemi, doğumda dış kulağın bir kısmının ya da tamamının gelişmemesi demektir. Mikrotia olan kulakta işitme az olmakla beraber hastalar bu kulakta büyük işitme kaybı yaşamazlar. Bu hastalar erken yaşta ameliyat edilebilir ve kabul edilebilir kulak görüntüsüne sahip olabilirler." şeklinde konuştu.

KABURGA KIKIRDAKLARINDAN ALINAN KIKIRDAKLA KULAK OLUŞTURULUYOR

Kulak kepçesinin erişkin büyüklüğünün yüzde 80'ine 5 yaşında ulaştığını anlatan Civelek, "Bu nedenle 5- 6 yaşlarında okul öncesinde kulak oluşturma ameliyatlarını birkaç seansta yapabiliyoruz. Temel olarak kaburga kıkırdaklarından alınan kıkırdaklarla sağlam kulağa benzer kıkırdak çatı oluşturulur ve daha sonraki seanslarda da bu çatı üzerinde kulak görünümünü tamamlayan ayrıntılar tamamlanır. Bizim için önemli olan, bu kulağa daha önce herhangi bir şekilde müdahale yapılmamış olmasıdır. Çünkü ilk ameliyat zedelenmemiş dokularda daha başarılı olmaktadır. Başarısız kulak ameliyatları yeniden kulak oluşturmayı zorlaştırmakta ve yapay kulak kullanımına kadar gidebilen alternatif tedavi yöntemlerini zorunlu kılabilmektedir." açıklamasında bulundu.

Kepçe kulak ameliyatlarında, genel anestezi altında kulak arkasından yapılan küçük kesilerle kalıcı dikişler konulduğunu kaydeden Civelek, "Böylece kulak katlantısı normal hale getirilir. Bu hastalarımıza birkaç gün sargı yaptıktan sonra, kulaklar açıkta bırakılabilir. Dış kulak görümünün düzeltilmesi kız ve erkek çocuklarda oluşabilecek psikolojik problemleri ortadan kaldırmakta, bu da kepçe kulak ameliyatının kişide özgüveni ne kadar artırdığına bir işaret olmaktadır." dedi.

Manşetler