Kemoterapi gören kız çocukları ileride anne olabilecek

Prof. Dr. Kutluk Oktay, yetişkin hastaların yumurtalıklarının sadece birkaç sene için dondurulduğunu, bu işlemin küçük hastalar için en az yirmi yıl olacağını söyledi.

Amerikan New York Tıp Fakültesi (New York Medical College) Kısırlık Tedavisi ve Üreme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Kutluk Oktay, kemoterapi tedavisi alacak olan 2 yaşındaki kız çocuğuna, ileride anne olmasını sağlayacak yumurta dondurma işlemini gerçekleştirdi.

ABD'li Violet Lee isimli küçük kızın, severe combined immunodeficiency (SCID) diye adlandırılan bağışıklık yetmezliği sendromu olduğu için daima cam kuvözde yaşaması gerekiyor. Lee'ye bu şartlar sağlanmadığında ve kemik iliği nakli yapılamadığında enfeksiyon hastalığına bağlı hayatını kaybetme tehlikesi bulunuyor.

New York Post başta olmak üzere birçok basın yayın kuruluşunda yer alan Oktay'ın başarısı, tıp camiasında yankı buldu ve birçok kemoterapi alacak olan küçük yaştaki çocuklar için ileride "anne" olabilecekleri umudu belirdi. Oktay, Lee'ye kemik iliği nakli öncesinde çok ağır kemoterapi verileceği için yumurtalıklarının hasar göreceğini ve ergenliğe girmeden menopoza girmiş bir yapıya sahip olacağı için "anne" olma şansının bulunmayacağını anlattı. Oktay, 'Alınan yumurtalık, şu an için 20 yıl ya da daha fazla bir süre için donduruldu." dedi.

Manşetler