Kemoterapi bebeğe zarar vermiyor

Kanser uzmanları, kanser hastası hamilelere uygulanan kemoterapinin bebeğe zarar vermediğini açıkladı.

Güçlü kemoterapi ilaçlarının anne karnındaki bebeğe olası olumsuz etkilerini araştıran kanser uzmanları, söz konusu ilaçların bebeğe zarar vermediğini, ancak erken doğum durumunda bebeklerin etkilenebileceğini belirledi.

Belçika'daki Leuven Üniversitesi Hastanesi'nden Frederic Amant, hamileliklerinin ilk üç ayını geride bırakan kanser hastalarının hamileliği sonlandırma ya da kemoterapiyi erteleme gibi yollara başvurmasına gerek olmadığını belirterek, bu hastalarda erken doğumun ise mümkün olduğunca önlenmesi gerektiğini kaydetti.

Pek çok kanser hastası kadının kemoterapinin bebeğini olumsuz etkileyeceği endişesiyle hamileliğini sonlandırma yolunu seçtiğini, bazı doktorlarınsa aynı nedenlerle kemoterapinin ertelenmesini önerdiğini ya da erken doğumu teşvik ettiğini belirten Amant, hamileliğin 12 ila 14. haftalarından sonra uygulanan kanser tedavisinin bu endişeleri boşa çıkardığını kaydetti.

Bu dönemlerden itibaren uygulanan kemoterapinin, plasentanın sadece bir bölümünden geçmeyi başardığını ve cenine ulaştığını ifade eden Amant, ilaçların bebeğin gelişimi üzerinde herhangi bir etkisinin tespit edilmediğini belirtti.

BEBEKTE KANSER RİSKİ DOĞURUYOR MU?
Araştırma kapsamında, yaklaşık üçte ikisi 37 haftalık süreyi tamamlamadan doğum yapan bir grup kanser hastası kadını temel alan uzmanlar, bu kadınların bebeklerinde görülen kalıtsal bozukluklarla, büyüme ve gelişme performanslarının genel nüfusla benzerlik gösterdiğini saptadı. Öte yandan, çoğunlukla erken doğan bebeklerin IQ ve davranış testlerinde normal seviyenin altında performans sergilediği kaydedildi.

Uzmanlar, doğum öncesi kemoterapinin çocuklarda ileri yaşlarda doğurganlık problemi ya da kansere yakalanma riski doğurup doğurmadığının saptanması içinse daha çok araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ