Kemoterapi artık saç dökmeyecek

Nanoteknolojiyle kanser ilaçlarının yan etkileri ortadan kaldırılıyor. Tedavi, sağlıklı dokulara dokunmadan yalnızca kanserden etkilenmiş dokuya ilacı göndererek yapılıyor.

ABD’de kanser ilaçları alanındaki buluşlarla 'yılın kadını' seçilen Illinois Üniversitesi’nin tek kadın pofesörü Hayat Önyüksel, "Bugünkü şartlar olsa Türkiye’yi bırakmazdım" diye konuştu.

KANSERİ ‘NANO’ İLAÇLA ALT EDEN TÜRK PROFESÖR

Nanoteknolojiyi kullanarak kanser ilaçlarının tedavi sürecinde gösterdiği yan etkileri ve kanseri tamamen ortadan kaldıran bir ilaç geliştiren ABD’deki Illinois Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin ilk kadın profesörü Hayat Önyüksel “Amerika’ya gittiğim dönemde Türkiye’de bugünkü şartlar olsaydı Türkiye’yi bırakmazdım. Çalışmamı ülkemde yapardım.” dedi.

1970’li yıllarda gittiği Amerika’da 2003’te Illinois Üniversitesi tarafından kanser ilaçları alanında yaptığı buluş ve araştırmalar nedeniyle ‘Yılın Mucidi’ ve ayrıca aynı yıl ‘Yılın Kadını’ seçilen Prof. Dr. Önyüksel geliştirdiği formülü STAR’a anlattı:

Kanserli hücreye nokta atışı

"Nanoteknolojiyle kanser ilaçlarının yan etkileri ortadan kaldırıyoruz. Bunu da sağlıklı dokulara dokunmadan yalnızca kanserden etkilenmiş dokuya ilacı göndererek yapıyoruz. İlaçları bir taşıyıcı sistem içine alarak damardan iğne yoluyla kana veriyoruz. İlaç taşıyıcı sistem sayesinde sadece kan içinde dolaşıyor ve kandan dışarı çıkamıyor. Bunun yanında bir de taşıyıcı sistemimizin üzerine protein bağlıyoruz. Tıpkı navigasyon gibi, sistem kanserli dokuyu yayılmadan buluyor ve etkiliyor."

Artık saçlar dökülmeyecek

"Yöntemin yan etkisiz olması da çok önemli. Mesela saçlar dökülmeyecek, daha da önemlisi mevcut kanser ilaçları kan alyuvar ve akyuvarlarını öldürebiliyor, bu yüzden tedavi durduruluyor. Bekleme sürecinde kanser yayılıyor. Bu ilaçla kemoterapinin yan etkilerini ortadan kaldırdık. Yöntemi bir hayvan grubunda denedik. Taşıyıcı sistemli olan hayvanlarda tedavinin 10 misli etkili olduğunu, hiçbir yan etki göstermediğini rapor ettik. Kanser yok oldu. Bu çalışmamızı insanlar üzerinde henüz denemedik. Elbette çalışmalarımız sonlandığında bu denemeler yapılacak."

Kısa sürede uzun mesafe

Türkiye’de son yıllarda bilim adına çok güzel başlangıçlar yapıldığını belirten Prof. Dr. Önyüksel şunları kaydetti: "Çıkıp kimse diyemez Türkiye’deki bilim neden Amerika’daki gibi değil. Amerika bu noktaya 70 yılda ulaştı. Bir on senede Türkiye’den bu seviyeye gelmesini beklemek mantık dışı. Önemli olan bilim, araştırma adına adımların atılıyor olması ve bilim insanlarının önünün açılması. Bilim için önce insanın kafası rahat olacak, refah seviyesi yükselecek. Biz bu seviyeye şu an ulaştık. Bunu takdir etmek gerek. Bugünkü şartlar olsaydı ben Türkiye’yi bırakmazdım. Çünkü artık Türkiye’de de bilim adına çok güzel işler yapılabilir, bu ortam var."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ