Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yunus Karadağ, Türkiye radon gazı haritası oluşturulması çalışmaları kapsamında Kayseri'de 780 hanede 2 ay radon gazı ölçümü yapılacağını belirtti.
Karadağ, yaptığı yazılı açıklamada, radon gazının akciğer kanserinin sigaradan sonraki en önemli etkenlerden olduğunu belirterek, bu kanser türünün yüzde 3-15'inden radon gazının sorumlu olduğunu kaydetti.
Ev içerisindeki radon kaynağının büyük kısmını binanın temelinde bulunan toprak ve kayaların oluşturduğuna vurgulayan Karadağ, "Radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesine temel teşkil etmek üzere, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde ölçümler yapılacak. Ölçümlerle Türkiye radon haritası oluşturulması ve sonrasında Ulusal Radon Kontrol Programı geliştirilmesi için bakanlığımız ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında protokol imzalanmıştır" ifadelerini kullandı.
Karadağ, önümüzdeki 5 yıl içerisinde tamamlanması planlanan çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından bilimsel yöntemlerle seçilmiş ve 81 ilde 62 bin 320 hanede, dedektörlerle 2 ay radon gazı miktarının ölçüleceğini belirtti.
Kayseri'de de TÜİK tarafından belirlenen 780 hanede radon gazı ölçümü yapılacağını kaydeden Karadağ, şunları anlattı:
"Kayseri'de ise 8 Eylül 2014 tarihinden itibaren dedektör kapları TÜİK tarafından belirlenen 780 adrese personellerimizce 30 gün içerisinde yerleştirilecek ve 2 ay boyunca bu adreslerde kalacaktır. 2 ayını dolduran dedektör kapları zaman kaybedilmeden yine personellerimizce toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna gönderilecektir. Bu çalışmaya katılım için hiçbir ücret talep edilmeyecektir. Bu çalışmalarda müdürlüğümüz personeli, vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir."