Kayıt dışı istihdamla mücadelede güç birliği

Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda yürütülen faaliyetler çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Kayıt dışı istihdamla mücadele konusunda yürütülen faaliyetler çerçevesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı toplantı salonunda gerçekleştirilen imza törenine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı. İmzalanan protokolle kayıt dışı istihdamla mücadelede iki bakanlık arasındaki işbirliği, veri ve bilgi paylaşımı öngörülüyor.

İmza töreninde konuşan Bakan Çelik, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında yürütülen faaliyetler sonucunda 2008-2012 döneminde 1 milyon 465 bin kişiyle, 85 bin 600 işyerinin kayıt altına alındığını söyledi.

Protokole içerik açısından bakıldığında, kayıt dışı istihdamla mücadele, denetim kapasitesinin güçlendirilmesi, kurumsal tahsilatın arttırılması ve iş ve işlemlerin kolaylaştırmasının amaçlandığını anlatan Bakan Çelik, “Bu çerçevede bir değerlendirme yaptığımızda, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında özellikle 2008'den bu yana yasal altyapıyı oluşturduk ve birçok tedbiri de hayata geçirdik” dedi. SGK tarafından belirlenen işlemlerde 27 kurum tarafından 68 tur işlemin SGK'ya iletilmesi ve veri paylaşımı gerçekleştirdiklerini belirten Çelik, kayıt dışı istihdamla mücadele kapsamında kurumsal altyapının da geliştirdiğine dikkati çekti. Özellikle merkezde Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı'nı oluşturduklarını açıklayan Çelik, taşrada kayıt dışı istihdamla mücadele servislerini yaygınlaştırdıklarını anlattı.

Bakan Çelik, Sosyal Güvenlik Denetmenliği kadrosunun ihdas edilerek, denetmen sayısının bin 500'e çıkarıldığının altını çizerek, “Bunun yanında spor, sağlık personeli ve özel eğitim öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin ücret bildirimlerini incelemek üzere, risk analiz merkezi oluşturduk.

Meslek kodu uygulamasına geçerek, gerçek dışı düşük ücret bildirim konusunda gerekli önlemlerini almaya başladık” diye konuştu.

Çelik: İlk Kez Prim Gelirlerimiz 100 Milyarı Aştı

Bakan Çelik, sosyal güvenlik bilincinin oluşturulması, kayıt dışı çalışma ve çalıştırmanın ortadan kaldırılmasıyla ilgili yoğun bilgilendirme çalışmalarını da sürdürdüklerini belirterek, ALO 170 uygulamasını başlattıklarını söyledi. Bugüne kadar ALO 170 çağrı merkezine 5 milyon 450 bin çağrı ve talep aldıklarını ifade eden Çelik, “Tüm bu çabalar, birlikte ortaya konulan mücadele neticesinde 2012 yılında bütçede 93 milyar 500 milyon öngörülen prim gelirleri, bu önlemler sayesinde 102 milyara ulaşmış bulunmaktadır. İlk kez prim gelirlerimizin 100 milyarı aştı” dedi.

Bakan Çelik, kayıt dışı istihdam oranının yüzde 52'den yüzde 39,7'ye gerilediğini ifade ederek, bu gerilemeye rağmen rakamın halen yüksek olduğunu, o nedenle bu tür protokollerin çok önemli katkılar sunacağına inandığını kaydetti.

Çelik: Tüm Bu Çabaların Kayıt Dışı İle Mücadelemizde Çok Önemli Yol Taşları Olduğu İnancındayım

‘Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Stratejisi Eylem Planı 2011-2013’ kapsamında birçok faaliyeti iki bakanlık olarak işbirliği halinde yürüttüklerini bildiren Çelik, “Bugün imzaladığımız protokolle kayıt dışı ile mücadele ve kurumsal tahsilatların artırılmasını sağlamak için nisan ve mayıs aylarında alınan mükellef bilgileri bildiriminin SGK tarafından sorgulanabilmesi, elektrik ve doğalgaz işyeri aboneliklerine ilişkin bilgilerin SGK'nın kullanımına açılması ayrıca iki bakanlıktaki denetim elemanlarının müşterek çalışması ve muhtasar beyanname bilgilerinin elektronik ortamda SGK tarafından sorgulanabilmesi gibi önemli düzenlemeleri içermektedir. Tüm bu çabaların kayıt dışı ile mücadelemizde çok önemli yol taşları olduğu inancındayım” diye konuştu.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile imzaladıkları protokolle kayıt dışıyla mücadele anlamında önemli bir adım atıldığını ifade etti.

Şimşek: Kayıt Dışıyla Mücadeleyi Terörle Mücadele Kadar Önemsiyoruz

Kayıt dışılığın en az terör kadar tehlikeli olduğunu ifade eden Bakan Şimşek, “Dolayısıylakayıt dışıyla mücadeleyi terörle mücadele kadar önemsiyoruz" dedi.

Yürütülen çabalarla son 10 yıl içerisinde kayıt dışılığın, milli gelire oranının yaklaşık yüzde 32'den yüzde 27'ye gerilediğini belirten Şimşek, bu oranın Avrupa Birliği ortalamasının hala uzağında bulunulduğunu söyledi.

Bakan Şimşek, son dönemde kaydedilen mesafenin önemli bir başarı olduğunu ve mücadelenin arkasındaki iradenin çok güçlü olduğunu ifade ederek, kayıt dışılıkta Avrupa Birliği ortalamasını hedeflediklerini vurguladı. Bu sayede en az 50 milyar lira ilave vergi geliri elde etmeyi amaçladıklarını kaydeden Şimşek, imzalan protokolün kayıt dışılıkla mücadelede iki bakanlığın işbirliğini artıracağını belirtti.

İki bakanlığın yerine getirdiği çok önemli fonksiyonların olduğunun altını çizen Bakan Şimşek, “Bunları birleştirdiğimiz zaman kayıt dışılıkla mücadelede elimiz güçlenecek. Mükellef bilgileri, bildirimlerinin SGK tarafından çapraz denetim için kullanılmasından tutun, birçok boyutu var. Tahsilatların artırılması noktasında da bizim işbirliğimiz söz konusu olacak. İşbirliğimiz sayesinde mükelleflerin hayatı daha da kolaylaşacak” dedi.

Ortak veri tabanının kullanılmasıyla ve denetimlerin ortak yapılmasıyla birlikte çok daha büyük başarı sağlanacağını ifade eden Şimşek, iki bakanlığın imkanları düşünüldüğünde 20 bin civarında denetim personeli olacağını vurguladı.

Şimşek: Bu İşbirliği Sayesinde Artık Kayıt Dışı Kalmak Çok Daha Zor, Sonuçları Da Oldukça Ağır Olacak

Bu işbirliği sayesinde artık kayıt dışı kalmanın çok daha zor, sonuçlarının oldukça ağır olacağına dikkati çeken Şimşek, “75milyonun hakkını, hukukunu korumak zorundayız. Bunun için ne gerekiyorsa yapacağız. Bilgi işlem altyapısının gelişmesi ve denetim kapasitesinin gelişmesi idarenin elini güçlendiriyor. Kayıt dışı kalmanın hem ahlaki hem de hukuki olarak çok ağır sonuçları var. Yükümlülüklerini hakkıyla yerine getirenlere teşekkür etmek istiyorum ama bundan imtina edenleri de tekrar uyarmak istiyorum” diye konuştu.

Konuşmaların ardından imza törenine geçilerek, iki bakanlık arasındaki işbirliği protokolü imzalandı.

Manşetler