Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, "Malatya kayısısı çekirdeğinin siyanür içerip içermediği konusunda bir araştırma yok" dedi.
Van'da, bir çocuğun kayısı çekirdeğini yemesinden sonra zehirlenmesiyle gündeme gelen kayısı çekirdeği zehirler mi? sorusuna cevap bulunması istendi.
Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı, yaptığı açıklamada, "Malatya'da bir anket uygulasak 'kayısı çekirdeği zehirli midir?' diye sorsak. 'Hiç kayısı çekirdeği zehirli olur mu?' diye bir cevapla karşılaşacağımızı zannediyorum. Halbuki klasik bilgi olarak kitaplarda şöyle bilgiye ulaşabilirsiniz: Acıbadem, kayısı, şeftali gibi meyvelerin çekirdeklerinde siyanür zehri olabilir. Ülkemizde kayısı başkenti olarak bilinen Malatya'da yetişen kayısıların çekirdekleri zehirli mi?
Bu konuda yapılan bir araştırma var mı? Bildiğimiz kadarıyla Malatya kayısısı çekirdeğinin siyanür içerip içermediği konusunda bir araştırma yok" dedi.
"Kayısı çekirdeği zehirlenmesi Malatya'da görülüyor mu?" diye soran Yakıncı, şunları söyledi: "Kayısı çekirdeği zehirlenmesi Malatya'da görülmekte fakat bu konuda kesin rakamlar yok. Diğer bir deyişle yılda kaç kişi kayısı çekirdeği zehirlenmesi nedeniyle sağlık kuruluşlarına başvuruyor bilinmiyor."
Prof.Dr. Yakıncı, "Kayısı çekirdeği zehirlenmesinin panzehiri ya da antidotu var mı?" sorusuna şöyle karşılık verdi: "Zehir Danışma Merkezi'nin 114 nolu telefonunu aradığınızda, kayısı çekirdeği zehrinin yani siyanür panzehirinin var olduğunu öğrenebilirsiniz. 'Antisiyanür kiti' adlı bir ilaç mevcut. Antisiyanür kiti Malatya'da mevcut mu? Bu panzehir, Sağlık Müdürlüğü dahil Malatya'daki hiçbir sağlık kuruluşunda yok. Halbuki siyanür zehirlenmesi vakalarına birkaç saat içinde müdahale etmek gerekir. Bu konuyu dile getirmekle elbette kayısının onlarca faydasını gözardı ediyor değilim fakat yukarıdaki sorulara da cevap bulmamız gerekmez mi?"