Katkı payı nedeniyle muayeneler acil serviste yapılıyor

'Kamu Hastanelerinden 8, Özel Hastanelerden 12 Lira Katkı Payı Alınmasından Dolayı Vatandaşlar Muayenelerini Acil Servislerde Yaptırır Oldu'

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Dönem Sözcüsü Hasan Kaldık, 'kamu hastanelerinden 8, özel hastanelerden 12 lira katkı payı alınmasından dolayı vatandaşların muayenelerini acil servislerde yaptırır duruma geldiğini' savundu.

Kaldık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, katkı payından dolayı vatandaşların polikliniklere gitmek istemediğini söyledi.

Malatya'daki devlet hastanelerinde günde bin-bin 300 kişinin acil servise gittiğini belirten Kaldık, 'Vatandaşlardan bu nedenle bize ciddi tepkiler geliyor. Acil servis çalışanlarından da aynı şekilde tepkiler geliyor' dedi.

Kaldık, şöyle konuştu:

'Kamu hastanelerinden 8, özel hastanelerden 12 lira katkı payı alınmasından dolayı vatandaşlar muayenelerini acil servislerde yaptırır oldu. Acil serviste kimler çalışıyor? Bir acil servis uzmanı var, bir de pratisyen hekimler var. Fakat bugün Malatya Devlet Hastanesinde hemen hemen her branşta uzman hekimler var. Uzman hekimlerin olduğu yerde insanların tedavisini uzman hekime yaptırması kadar doğal bir şey olamaz. Ancak vatandaşlar bu katkı payından kaynaklı polikliniklere gitmiyor. Acile gidiyorlar. Bu nedenle acilde bir izdiham yaşanıyor. 19.00-20.00 saatleri arasında acile gitmiş olsanız vatandaşların oraya nasıl yığıldığını göreceksiniz.'

Katkı payının kaldırılması için Danıştay'a sendika olarak dava açtıklarını anlatan Kaldık, davanın sonucunu beklediklerini kaydetti.

Sağlık Emekçileri Sendikasının (SES) Danıştay'da açtığı dava sonucunda aile hekimlerine muayene olan vatandaşların katkı payı vermeyeceğini aktaran Kaldık, 'Aile hekimliği uygulaması koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelenmesi gereken sağlık ocaklarında uygulanıyor. Koruyucu sağlık hizmetinin ücretsiz olması gerekir' diye konuştu.

sondakika.com

Manşetler