Kas hastaları için özel merkezler kurulacak

Sağlık Bakanlığı, kronik kas hastalarını rahatlatacak bir uygulamaya imza atıyor.Bu hastalar için, tüm branşlarda donanımlı hekimlerin bulunduğu merkezler açılacak.

Sağlık Bakanlığı'dan sevindiren haber

Sağlık Bakanlığı, kronik kas hastalarını rahatlatacak bir uygulamaya imza atıyor.

Bu hastalar için, tüm branşlarda donanımlı hekimlerin bulunduğu merkezler açılacak. Her bir hasta için özel izleme dosyası oluşturulacak. Sosyal boyutun da göz önünde bulundurulduğu eylem planıyla, kas hastalarına evde bakım hizmeti sunacak personel eğitime alınacak.

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, CİHAN'a yaptığı açıklamada kronik kas hastalarına yönelik bir çalışma başlatıldığını söyledi. Kas hastalarının tamamının, bireysel olarak kayıt altına alınacağını belirten Şencan, "Kayıt sistemi ile her hastayı, ad-soyad, adres ve sosyal durumu ile birlikte biliyor olacağız." dedi. Şencan, elektronik ortamdaki bu kayıtlarda; izlem bilgileri, kişinin ne zaman hangi merkeze gittiği, hangi işlemlerin yapıldığı, takip eden hekimin neleri tavsiye ettiği, evde hangi bakım hizmetlerine ihtiyaç duyduğu gibi bilgilerin de bulunacağını kaydetti. Kas hastalarına evde bakım hizmetinin de hakkıyla verilmesi gerektiğini söyleyen Şencan, "Bu kapsamda, hastaların bulunduğu bölgelerdeki evde bakım hizmeti personeli eğitilecek." diye konuştu.


KAS HASTALARI İÇİN ÖZEL MERKEZLER KURULACAK

Kas hastalarının ağırlıklı olarak nöroloji branşının hastaları olduğuna; bununla birlikte ortopedi, pediatri, beyin cerrahı, kardiyoloji, fizik tedavi, fizyoterapi, sosyal hizmetler gibi branşlara da ihtiyaç duyduklarına dikkat çeken Şencan, şöyle devam etti: "Ancak bu hastalar rahatsızlıkları nedeniyle her branşa ayrı ayrı müracaat etme konusunda ya da hastanın geçmişini bilen hekim ile karşılaşmamaları nedeniyle bazı sıkıntılar yaşayabiliyorlar. Artık, bunları takip edecek, bütün bu branşlardan oluşan merkezler kuruyoruz. Bu merkezler, genelde büyük hastaneler içinde olacak. Kas hastaları, bu hastalara özel bilimsel ve fiziksel donanımı olan merkezlere gidecek ve daha kolay ve rahat hizmet alacak."

Bu kapsamda 9 bölgede ana merkez, bağlı 30 bölgede ise hastaları takip edecek merkezler oluşturulacağını kaydeden Şencan, "Bunların içinde bazıları da ana danışma merkezi olabilir." dedi. Ana merkezlerin ikisi İstanbul'da olmak üzere, Ankara, İzmir, Antalya, Diyarbıkır, Samsun, Erzurum ve Şanlıurfa'da kurulması planlanıyor.
 

Manşetler