Karın ağrısı depresyona sokuyor

Karnın alt bölgesinde, altı aydan daha uzun süren ağrılara kronik pelvik ağrı denir. Yumurtalıklar, rahim ve idrar yollarındaki sorunlardan kaynaklanan bu ağrılar, kişinin hayat kalitesini bozuyor ve depresyona neden olabiliyor.

Didem Seymen

Birçok kadının ortak derdi; göbeğin altında, karnın herhangi bir bölgesinde kendini gösteren ağrılardır. Kimi zaman hayatı tehdit edebilen bu ağrıların nedeninin saptanması çok önemlidir. Liv Hospital Kadın Doğum Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Cem İyibozkurt, pelvik ağrıları anlattı... 

Pelvik ağrılar daha çok kadınlarda mı görülüyor? 
Evet, bu ağrılara kadınlarda daha çok rastlanıyor. Pelvik ağrıların da çeşitleri var; kimisi sürekli, kimisi ara sıra devam edebilir. Bu ağrılar kısa süreli olabileceği gibi altı aydan daha uzun da sürebilir. 

GENÇ KIZLARDA DA OLUR 

Bu ağrılar ne zaman dikkate alınmalı, ne zaman doktora gidilmeli? 
Ağrının ciddiyeti sebebine göre değişir. Bazen yumurtlama veya adet öncesi birtakım ağrılar olabilir. Apandisit veya yumurtalıklardaki tüplerdeki apseler nedeniyle ağrılar gelişebilir. Ağrı karakterinin farklı olması ve ağrının yeri; hastalığın sebebine yönelik değerlendirme yapmamızı sağlar. Altı aydan uzun süren ağrılara kronik pelvik ağrı diyoruz. Bunlar genelde baskı şeklindedir; bir taraflara vurur veya sürekli olabilir. 

Kronik pelvik ağrı nelere sebep olabilir? 

Hayat kalitesini düşürür; iş gücü kaybına neden olur, kişinin kariyerini sekteye uğratabilir. Bazen depresyona da davetiye çıkarabilir. 

Pelvik ağrı en çok hangi yaşlarda görülüyor? 

Pelvik ağrılar, doğurganlık çağındaki kadınlarda görülüyor ama bu ağrılara genç kadınlarda da rastlanıyor. 13-14 yaşındaki bir kızda da kist olabilir ve buna bağlı olarak pelvik ağrı gelişebilir. Menopozda daha az görülür. 

AĞRI KESİCİYE DİKKAT 

Tedavi yöntemleri nelerdir? 
Tedavide öncelikle sorunun nereden kaynaklandığının tespit edilmesi gerekir çünkü ancak oradan hareketle doğru tedavi yapılabilir. Hem bağırsak, hem idrar yolları, hem de jinekolojik sistemlerin muayenesi şarttır. MR ve ultrason çekilmesi gerekebilir. Bazen hiçbir anatomik problem olmadan da pelvik ağrı olabilir; o zaman fizyolojik sebepleri araştırmak gerekir. Pelvik tabandaki kasların kasılması da bazen ağrıya sebep olabilir. Kadın genital organının dış bölümündeki hassasiyetten dolayı da aynı sorun yaşanabilir. 

Pelvik ağrılar cinsel sorunlara neden oluyor mu? 

Evet, sürekli leğen kemiğinin iç tarafında özellikle jinekolojik sebepli ağrıların cinsel hayatı etkilemesi kaçınılmazdır. 

Ağrı kesici almak doğru bir yaklaşım mı? 

Pelvik ağrı diye tanımladığımız şey aslında bir sonuçtur. Ağrı kesici de sebebe değil, sonuca yönelik bir müdahaledir. Ağrı kesici almak birçok ağrı için faydalı olabilir ama kısa süreli çözüm getirir. Ayrıca ağrı kesicilerin çok büyük bir bölümü mide açısından problem yarattığından sürekli kullanımlarda ülsere, hatta mide kanamalarına sebep olabilir. Bu ilaçların mide koruyucularla alınması gerekir. 

PELVİK AĞRINIZ VARSA BU ÖNERİLERE UYUN!

- Pelvik bölgede; vücudun birçok yerinde olduğu gibi kaslar bulunur. Bu kasların gerginliği ağrıya sebep olur. Bu nedenle stresli yaşamdan uzak durun. 
- Hayattaki küçük şeylere kafanızı takmayın. 
- Düzenli spor yapın. 
- İyi beslenin. 
- Uykunuzu iyi alın. 
- Senelik jinekolojik kontrolünüzü yaptırın. 

JİNEKOLOJİK SEBEPLER

- Tüpler ve yumurtalıklarla ilgili olan her türlü problem 
- Rahimdeki urlar 
- Adet öncesi ve adet döneminde kadınların yaşadığı ağrılar 
- Jinekolojik kaynaklı tüm kanserler 
- Cinsel ilişki 
- Karın içinde yapılan herhangi bir operasyon sonucu yapışıklık olabilir. Bu operasyon, ağrıya sebep olabilir. 
- Kadın genital organlarındaki sarkmalar 
- Dış gebelikler 

JİNEKOLOJİK OLMAYAN SEBEPLER

- İdrar yollarıyla ilgili problemler 
- Enfeksiyonlar 
- Taş düşürme 
- İdrar torbası sorunları 
- Spastik kolon 
- Apandisit

Manşetler