Karekod'un da sahtesi çıktı, eczacılara kupür kesme şartı geldi

Sahte ve kaçak ilaçla devletin milyonlarca lira zarara uğramasının önüne geçmek için getirilen sistem çöktü. Her ilaca ayrı kimlik numarası verme anlamına gelen Karekod'un sahteleri yapıldı.

Sahte ve kaçak ilaçla devletin milyonlarca lira zarara uğramasının önüne geçmek için getirilen sistem çöktü. Her ilaca ayrı kimlik numarası verme anlamına gelen Karekod'un sahteleri yapıldı. Birçok ilaç devlete iki kere fatura edildi.

 

Sosyal Güvenlik Kurumu, önlem olarak eskiden olduğu gibi ilaç kutusundaki kupürleri kesme şartını geri getirdi.

İlacın fabrikadan depoya, eczaneden hastaya kadar bütün aşamalarını izlemeye imkan tanıyan kimlik numaraları kopyalandı. Sahtesi yapılan Karekod'larla devletin zarara uğratıldığını dikkate alan SGK, geçen hafta üst üste toplantılar yaptı. Sistemdeki ilaç sayısıyla, Karekod sayısındaki uyuşmazlık sebebiyle kimlik numaralarının sahtesinin yapıldığı tespit edildi. Bunun üzerine geçici Karekod verilen 230 milyon ilacın devlete iki kere fatura edilmesini önlemek amacıyla kimlik numaralı ilaçların da kesilmesi şartı getirildi.

Kurum, Türk Eczacıları Birliği, eczacı odaları ve yaklaşık 24 bin eczaneye gönderilen genelgeyle uyarı yaptı. Eczacılar dünden itibaren eskiden olduğu gibi kupür kesmeye başladı. SGK'nın Medula-Eczane sistemi üzerinden yaptığı uyarıda şu ifadeler yer aldı: "2010/123 sayılı Genelge hükümleri uyarınca; 07 Kasım 2010 Pazar günü itibariyle karşılanan reçeteler karşılığında kişilere sonradan karekodlanmış (G2D etiketli) ürünler verilmesi durumunda, İlaç Takip Sistemi üzerinde yapılan işlemleri takiben, ürünlerin dış ambalajında bulunan fiyat kupürü, barkod ve geçici karekod (G2D) etiketinin de reçeteye eklenerek fatura edilmesi gerekmektedir."

Eczacılar yeniden kupür kesme mecburiyetinde kalmanın kendilerini zorladığına dikkat çekti.

Manşetler