Karaciğer devrimi

Türk doktor binlerce hastaya umut oldu

Doktor Korkut Uygun’un liderlik yaptığı Amerikalı bilim adamlarından oluşan bir ekip, laboratuvar ortamında kök hücrelerden yeni bir karaciğer üretmeyi başardı. Beş yıl içinde karaciğer nakli gereken hastalara laboratuvarda karaciğer üretilerek nakil yapılabilecek

ABD’nin Boston kentindeki Massachussetts General Hospital’de geliştirilen devrim niteliğindeki teknoloji sayesinde laboratuvar ortamında ürettikleri karaciğeri bir fareye nakletti ve farenin hayatını bu yapay karaciğerle sürdürdüğü görüldü.

Türk doktor Korkut Uygun’un liderlik yaptığı bilim adamı heyetinin çalışması sayesinde organ nakline ihtiyaç duyan yüz binlerce hasta için umut ışığı doğdu. Fareler üzerinde geliştirilen tekniğin insanlar üzerinde de işe yarayabileceği tahmin ediliyor. Bu sayede gelecek beş yıl içinde laboratuvarlarda hastaya özel olarak “ısmarlama organlar”ın yetiştirilebileceği tahmin ediliyor. Doktor Korkut Uygun, “Daha önce böyle bir deneyi başarıyla tamamlayan kimse olmamıştı. Farenin yapay karciğerle birkaç saat yaşamasını sağlayabildik. Ama daha sonra hayatını kaybetti. Birkaç saat de olsa bu büyük başarıdır” ifadesini kullandı.


Yapay karaciğer nasıl ‘yetiştirildi’?

1. Hasarlı karaciğer özel bir sıvı içinde tutularak tüm hücrelerden arındırılıyor.

2. Geriye kalan tek şey kolajen ve kan damarlarından oluşan karaciğerin “iskeleti” oluyor.

3. Kök hücrelerden geliştirilen 200 milyon sağlıklı karaciğer hücresi 10 dakika aralarla 4 iğne aracılığıyla iskelete enjekte ediliyor.

4. Hücreler karaciğerin dört bir yanına yayılıyor ve yapay bir kan akışıyla besleniyor. Deneydeki yapay karaciğer 10 gün boyunca bu şekilde “hayatta” kaldı.

5. Yeni karaciğer eski hasarlı karaciğerle değiştiriliyor. Nakil karaciğer kendi hücrelerinde üretildiği için vücut tarafından reddedilmiyor.

Manşetler