En küçük kanserli hücreleri bile saptayabilen bir kan testin ticarileştirileceği duyuruldu.
ABD’nin Boston kentindeki Massachusetts General Hospital hastanesi uzmanları tarafından geliştirilen test, dört büyük kanser merkezince bu yıl denendikten sonra hizmete girecek.
Doktorlar bugüne dek kandaki serseri kanser hücrelerin yayılıp yayılmadığını ya da yayılma olasılığını tespitte güçlük çekiyordu. Bulunan testle bu sorun ortadan kalkacak.
İlacın üretildiği şirkete bağlı yetkili, yaptığı açıklamada, “Bu yeni teknolojinin kan hücrelerini saptama ve sayılarını balirleme için uygulanması kolay bir test sunma potansiyeli var” diye konuştu ve söz konusu teknolojinin biyolojik niteliklerini ortaya koyabileceğini kaydetti. Yetkili, açıklamasında, bu hücrelerdeki bilgileri laboratuvar ortamında toplamanın tedavi seçimini ve hastaların tedaviye nasıl cevap vereceğini görmeye yardım edebileceğini ifade etti.
Testin yapım aşamasında bir de Türk var. Ekibin biyomühendisi Mehmet Toner ise testin her hasta için kullanılabileceğini söylerken, 7 ile 10 sene içerisinde testin bir doktor ofisinde bile uygulanabileceğini belirtti.
Massachusetts General Hospital Başhekimi Daniel Haber de, “Bu bir tür likit biyopsi. Hastaları acı verici doku numunesi alma işlemlerinden kurtaracak. Doktorlara da periyodik röntgen çekimlerinden daha etkili bir şekilde hastayı inceleme imkanı verecek” dedi.
Test sırasında bir çay kaşığı kadar kanın hastadan alınması sonucun görülmesi için yeterli olabilecek. Milyarlarca hücre arasından kanserli hücre bulunabilecek. Bu buluş başta göğüs kanseri olmak üzere prostat, kolon ve akciğer gibi kanser tipleriyle mücadelede önemli bir rol oynayacak.