Kanserle mücadelede yeni dönem

Türkiye'nin farklı bölgelerinde hizmet veren kamu hastanelerinde, son alımlarla birlikte sayısı 46'ya yükselecek Linac cihazlarıyla kanserle mücadelede yeni bir dönem başlıyor.

Türkiye'nin farklı bölgelerinde hizmet veren kamu hastanelerinde, son alımlarla birlikte sayısı 46'ya yükselecek Linac cihazlarıyla (elektrikten x-ışınları elde ederek çalışan radyoterapi cihazı) kanserle mücadelede yeni bir dönem başlıyor.

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, genetik yatkınlığın yanı sıra tütün ve alkol başta olmak üzere çevresel faktörlerin kansere yol açan etkenler arasında yer aldığını belirterek, obezite, stres gibi sebeplerin de hastalığa zemin hazırladığını ifade etti.

Sağlık Bakanlığı olarak kanserin nedenleri arasında yer alan tütün ve alkolle mücadelenin etkin şekilde sürdürüldüğünü anlatan Hatipoğlu, bunun yanında hastalıktan korunmada önemli rol oynayan doğru beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılmasına yönelik çalışmalar yürüttüklerine dikkati çekti.

Hatipoğlu, "Ülkemizin farklı bölgelerinde hizmet veren kamu hastanelerinde, son alımlarla birlikte sayısı 46'ya yükselecek Linac cihazlarıyla kanserle mücadelede yeni bir dönem başladı. Dünyanın önemli merkezlerinde de kullanılan bu ileri teknolojiyle, kanserli hücrelerin büyümesi, üremesi ve normal dokulara yayılması önlenebiliyor. 2009'dan itibaren ülkemizdeki kamu hastanelerinde vatandaşımızın kullanımına sunulan bu cihazlarla, bazı durumlarda cerrahi müdahale yapılamayan bölgelere dahi ulaşabilmekte ve tedavi edebilmektedir" diye konuştu.

Cihaza entegre edilen CT simülatörlerle de 3 boyutlu görüntü alınıp tümörün bulunduğu yere uygulanacak tedavi şeklinin belirlendiğini, bu sayede sağlıklı dokuların zarar görmesinin önüne geçildiğini dile getiren Hatipoğlu, şöyle devam etti:

"Bu teknolojinin amacı, kanser hastalarında tümörlü hücrelere, hedeflenen radyasyon dozunu verirken, sağlıklı dokuları hasara uğratmadan mümkün olan en efektif tedaviyi yapabilmektir. Bu özellik aslında radyoterapinin de tanımını oluşturmaktadır. En etkili tedavi şekli olan radyoterapi, Linaclar aracılığıyla tüm kanser türlerine uygulanabilmektedir. Cihazlarla, kanser olgusuna bağlı cerrahi uygulamaların çok sorun olduğu yerleşim noktalarında çok yaygın ve konforlu bir radyoterapi uygulamasına olanak sağlanmaktadır."

- "Cihazların ülkemizde kullanılması toplum sağlığı adına önem kazanmaktadır"

Hatipoğlu, cihazların çeşitlendirilmesi, bu kapsamdaki klinik sayılarının artırılması gibi unsurlarla vatandaşların kanserle mücadelesinin kolaylaşacağına işaret ederek, şunları kaydetti:

"Teknolojinin gelişimiyle doğru orantılı bir alan olan radyasyon onkolojisinde, üst düzey cihazlara gereksinim duyulmaktadır. Radyoterapi, kanserle savaşta en etkili ve en acısız yöntem olarak bilinir. Hastalığın yok edilmesinde, gerilemesinde önemli rol oynar. Sağlık hizmeti sektöründe önemli bir yere sahip olan radyasyon onkolojisi kliniklerinin Linac bazında çeşitlendirilmesi, birçok tekniğin kanser türlerinin tedavi edilmesi için uygulanmasında önem kazanacak ve erken teşhisin dahi önemli olduğu bu hastalıkta, hastaların ihtiyacı olan doğru tedaviye ulaşması zaman almayacaktır. Bu sebepten farklı kanser türlerine uygulanacak çeşitliliğe sahip ileri teknoloji cihazların ülkemizde bulunması toplum sağlığı adına önem kazanmaktadır. Bu yıl içerisinde alımlarını tamamlayacağımız yeni cihazlarla Türkiye, etrafındaki ülkelerin toplamından çok daha fazla cihaza sahip olacaktır."

Manşetler