ABD'nin en seçkin öğretim kurumlarından biri olan Harvard Ünivesitesi'nde profesörler, önümüzdeki 10 yıl içerisinde obezitenin, kanseri tetiklemede sigaranın önüne geçeceğini ortaya çıkardı. Özellikle İngiltere'de bir yıl içerisinde obezite kaynaklı 32 bin kanser vakasının ölümle sonuçlanmasıyla bu iddialar güçlendi.
Üniversite profesörleri, özellikle ABD ve İngiltere'de yaptıkları araştırmalardan yola çıkarak, fazla kilolu insanların kansere yakalanma riskinin arttığını ve bu vakaların ölümle sonuçlanma ihtimalinin de diğerlerine göre daha yüksek olduğunu belirtti. Uzmanlar, şu anda İngiltere'deki nüfusun dörtte birinin obez olduğunu ifade ederken, bu oranın 2030'da üçte bire yükseleceğini vurguladı. Bilim insanları, özellikle çocuklarda görülen fazla kilo problemlerinin ileride kanser, kalp rahatsızlıkları ve diyabete yol açacağı konusunda uyarılarda bulundu.
Önlem alınmalı
Geçtiğimiz yıllarda sigaraya getirilen yasakları örnek gösteren uzmanlar, obezite için de önlem alınması gerektiğini belirterek, 'şekere vergi koyulması için önerilen yasa tasarısının reddedildiğini' hatırlattı. Üniversite profesörleri, obezitenin özellikle meme, prostat, bağırsak ve rahim kanseri riskini artırdığına dair ellerinde güçlü kanıtlar bulunduğunu vurguladı. Yaptıkları araştırmalarda, fazla kilolu kadınların meme kanserinden ölme ihtimalinin yüzde 75 daha fazla olduğu aktarılırken, yine obez kadınların rahim kanserinden ölme ihtimalinin 6 kat fazla olduğu belirtildi.
Trafik şişmanlatıyor
İsveç'te yapılan yeni bir araştırmaya göre otoyol ve havaalanı gibi gürültülü bölgelerde yaşayan kişilerin, daha seesiz yerlerde yaşayanlara oranla obetizeye yakalanma ihtimalini daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Teoriye göre, trafik gürültüsü gibi rahatsız edici sesler, insanın içgüdülerini tetikliyor ve dışarıda bir tehlike olduğu sinyallerini beyne iletiyor. Mağara adamlarından kalma içgüdülerin ortaya çıkması, insanda bir sığınağa giderek yemek yeme ve savaşa hazırlanma isteği oluşturuyor.