Avustralya yağmur ormanlarında yetişen bir bitkiden elde edilen kanser ilacı, hayvanlarda ameliyat edilemez durumdaki tümörlerde etkili olmasının ardından insanlar üzerinde denenecek.
İlacı geliştiren Queensland'li QBiotics limited şirketi, EBC-46 adlı ilacın, tropikal yağmur ormanlarındaki bir bitkinin tohumlarından elde edildiğini ve 100'den fazla köpek, kedi ve attaki zorlu tümörleri başarıyla tedavi etmesinin ardından insanlar üzerinde test edilmeye hazır olduğunu açıkladı.
Şirketin yöneticisi Victoria Gordon AFP'ye yaptığı açıklamada, "Çeşitli tümörlere sahip 150 kadar hayvanı tedavi ettik ve insanlar üzerinde çalışmaya hazırız" diye konuştu.
Dr. Gordon, şimdiye kadarki sonuçların, ilacın bir dizi habis büyümeye, deri kanseri, baş ve boyun bölgelerindeki kanserler, göğüs ve prostat kanseriyle savaşta işe yarayabileceğini gösterdiğini belirtti.
TÜMÖRÜ İÇERİDEN PATLATIYOR
Gordon, ilacın tümörün içinde bir infilak ettirici gibi çalıştığını, aktif olmayan yararlı beyaz hüçrelerin çalışmasını ve kanseri yok etmesini sağladığını belirtti.
Şirket, ilacın geliştirilmesi için altı yıl harcamış. İlacın daha önce bilinmeyen ve Avustralya'da yetişen bir bitkiden elde edilen molekülden elde edildiği kaydediliyor. Şirket 2011'de insan deneylerine başlamayı umuyor.
Gordon ayrıca bu buluşun, yağmur ormanlarının dünya için inanılmaz biyolojik bir zenginlik olduğunu ve hazine gibi korunması gerektiğini kanıtladığını belirtti.
Avustralya Kanser Konseyi, gelişmenin ardından şirketin henüz araştırmalarını yayınlamadığını ve ayrıntılı bağımsız bilimsel incelemenin beklendiğini açıkladı.