Kanseri tetiklediği ortaya çıktı

Sindirim kanserleri arasında en sık rastlananlardan olan bu kanser türünü sigara ve içki tetikliyor...

Genellikle orta yaş sonrasında ortaya çıkan mide kanserinin erkeklerde kadınlara göre biraz daha sık görüldüğünü kaydeden Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Memik, hastalığın çevresel şartlar, yenilen besinlerin cinsi, içki, sigara, tuz gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığını kaydetti.


Hastalığın başlangıçtaki şikâyetleri basit bir gastrit veya mide ülserinden farklı olmadığını anlatan Prof. Dr. Memik, başlıca şikâyetlerin mide ağrısı, yanması, doygunluk hissi, sindirim zorluğu, gaz, geğirme, iştahsızlık ve bulantı olduğunu dile getirdi. Hastalık ilerledikçe kilo kaybı başladığını vurgulayan Memik, şunları kaydetti: `Ağrılar artar ve mide ilaçlarına cevap vermez olur. Kanserin mide içindeki yerine göre bulantı, kusmalar ve kanama başlar, ağrı bele ve karnın başka bölgelerine de yayılabilir. Yayılımı oldukça erken başlar ve öncelikle mide etrafındaki lenf düğümlerine ve karaciğere etkisi olur. Karaciğer tutulumu tedavi için oldukça güç durumlar ortaya çıkarır. Teşhisi genellikle geç olur, zira hastalar erken dönemlerde mide şikayetlerini pek ciddiye almaz hekime başvurmaz ve ev ilaçları ile uzun süre vakit geçirirler. Bazı anti asit ilaçlar da hastayı geçici olarak rahatlattığından doktora gitmekte geç kalırlar. Hekime başvurulduktan sonra teşhis çok zor değildir. Tecrübeli bir hekim hastanın ifadesinden ve fizik muayeneden sonra gerekirse röntgen ve endoskopik tetkikler de yaparak tanıyı koyar ve süratle tedaviye girişir.`


`Helikobakter Pilori` isimli mide mikrobunun bulunduğu midelerde ilerde kanser çıkabilecek tipte gastritler ortaya çıktığına dikkat çeken Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Faruk Memik, bu tip hastaların teşhisinin röntgen tetkikleri ile ortaya çıkarılamadığını, çünkü röntgen muayenelerinde mide iç duvarındaki renk değişimi ve çok küçük milimetrik değişimler görülemediğini vurguladı. Bu tip gastritlerin deneyimli gastroenterolog endoskopistler tarafından endoskopik muayene ile tanındığını ve mide iç duvarından şüpheli yerlerden alınan biopsilerin incelenmesi sonucunda doğru teşhis yapıldığını belirten Prof. Dr. Memik, bu şekilde erken yakalanan mide kanserinin tedavisinin başarıyla sonuçlandığını kaydetti.


Ameliyatsız, sadece ilaç vererek mide kanserinin tedavisi mümkün olmadığının altını çizen Memik, `Ancak ameliyattan sonra veya ameliyat ile beraber gerekli kemoterapi veya radyoterapi yapılabilir. Mide şikâyeti olan ve ilaçlara rağmen geçmeyen herkesin öncelikle bu hastalığı atlamamak için uzman bir hekime danışması hayat kurtarıcıdır.` dedi.

 

Manşetler