Kansere karşı günde beş domates

Kanserle savaşta çok güçlü silahlarımız olsa da en önemlisi hastalıktan korunmaktır. Kendinizi sağlıklı tutmaya çalışırken sebze ve meyvelerin gücünden yararlanmalısınız. Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz

Kanserle savaşta çok güçlü silahlarımız olsa da en önemlisi hastalıktan korunmaktır. Kendinizi sağlıklı tutmaya çalışırken sebze ve meyvelerin gücünden yararlanmalısınız. Her gün beş tane domates yiyerek kansere karşı kalkan oluşturabilirsiniz

Domateste bulunan likopen ve selenyumun; prostat, meme, kolon ve mide kanserinde etkili olduğu bilim tarafından ispat edilmiştir. Bu bilgilerin ışığında biz de hastalarımıza günde 4-5 tane domates yemesini tavsiye ederiz. Kanserden korunmada etkin rol oynayan sebze ve meyvelerdeki diğer etkin maddeleri ise şöyle sıralayabiliriz...

DNA HASARINI ÖNLÜYOR

BETAKAROTEN

Domates kadar etkili olan bir başka sebze de havuçtur. İçerdiği betakarotenlerle DNA hasarını önleyici bir etkiye sahiptir. Kırmızı bitki ve sebzelerde bulunan betakarotenler, kansere karşı vücudun direncini artırır, bağışıklık sistemini uyarırlar.

FLAVONLAR
Kanserde etkili olduğu bilinen bir başka bitkisel madde de flavonlardır. Bitkilerde aşağı yukarı 4 bine yakın flavon tespit edilmiştir. Bu flavonlardan yana en zengin olan meyve ise kara üzümdür. Kara üzümde 150, beyaz üzümde ise 30 civarında flavon vardır.

C VİTAMİNİ
Meyve ve sebzelerde en çok bulunan vitaminlerden biri olan C vitamini; hem kanserden korunmada, hem de yüksek dozlar tercih edilerek kanser tedavisinde başarıyla kullanılıyor. Sağlıklı insanların günlük ihtiyacı, iki gram civarındadır. Kanser tedavisi sürecinde ise 10 grama kadar çıkarılması tavsiye edilebilir. C vitamininin kanseri önlediği ve bağışıklık sistemini uyardığı kanıtlamıştır.

HER GÜN BALIK YİYİN

OMEGA 3
Özellikle Kuzey denizi balıklarında bol miktarda bulunan Omega 3 de kanserden koruyucu özelliği saptanmış şifa kaynaklarından biridir. Başta meme kanseri, prostat kanseri ve kalın bağırsak kanseri olmak üzere koruyucu bir etki sağlıyor. Kanserden korunmak için her gün düzenli olarak Omega 3 tüketilmesi öneriliyor.

SELENYUM
Prostat kanseri başta olmak üzere birçok kanserden korunmada etkili rol oynayan selenyum; et, balık, soğan, kereviz, mantar ve yumurtada bol miktarda bulunur. Selenyumun rahim, mide, ağız, baş ve boyun kanserlerinde de koruyucu olduğu belirlenmiştir

MİDE KANSERİNİN EN ETKİLİ SİLAHI BROKOLİ
Ailesinde meme ve kalın bağırsak kanseri olan kişiler, 20 yaşından önce kanserden koruyucu sebze, meyve, vitamin ve mineraller alırsa; hastalıktan yüzde 33 ile yüzde 53 arasında korunabilir.

SİYAH ÜZÜM İYİDİR
Mide kanserinden diyetle korunma oranı yüzde 60'lara çıktı. Her gün brokoli, karnabahar, kıvırcık salata, beyaz lahana, kabak ve domates yiyin. Kanserle savaşınızda en güçlü silahlarınız şunlardır: Havuç suyu, nar suyu, domates, ev yoğurdu, peynir, kayısı, kara üzüm, brokoli, kırmızı ve beyaz lahana, karnabahar, kıvırcık salata, semizotu, şalgam suyu, acı biber, keten tohumu, çörekotu, muz, ananas, soğan ve sarımsak... Siyah üzümün bol bol tüketilmesinde yarar var. Çekirdeğini de yiyin. Üzümün kabuğunda ve çekirdeğinde, vesibretrol dediğimiz çok özel bir madde vardır, bu doğrudan doğruya kansere karşı vücudu korur.

OTLARDAN SAĞLIK FIŞKIRIYOR
Yapılan araştırmalar, kekik, çörek otu, keten tohumunun da kanserden korunmada etkili olduğunu gösteriyor.
Kanser tedavisi sırasında zencefil bulantı problemine karşı kullanılıyor. Papatyanın ise kanser hastalarının ağzında oluşan aftı önleyici bir etkisi var. Deve dikeni (milk thistle) çiçeği ise karaciğer hastalıklarında yıllardır kullanılıyor.
Deve dikeninin karaciğer kanserlerini tedavi edip tümörleri küçülttüğünü artık biliyoruz.
Isırgan otunun kökü ise yıllardır kanser tedavisinde kullanılıyor. Isırgan kökü Amerika'da ilaç haline getirildi.
UYARI: Bitkisel ilaçların, kemoterapi alan hastalarda kullanılmaması gerekiyor. Bazı bitkiler, yan etki yapabiliyor ve vücudun kanser ilaçlarına karşı direncini artırabiliyor.

Prof. Dr Erkan TOPUZ

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ