Kanserden koruyan tek aşı

Kadınlarda rahim ağzı, erkeklerde penis ve makat kanserinden aşı ile korunmak mümkün. Uzmanlar 11-12 yaş arasında uygulanan HPV aşılarının bu kanserleri yüzde yüz önlediğini açıklıyor.

Uzmanlar özellikle 11-12 yaşlarındaki her erkek ve kız çocuğa  ikili HPV aşı yaptırılmasının ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Kanser mikrobuyla karşılaşılmadan yapılan bu aşının kadınlarda rahim ağzı, erkeklerde ise penis ve makat kanserine karşı koruyuculuğunun yüzde yüz olduğu bildiriliyor. Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin cinsel yollarla bulaşan insan papilloma virüsü (HPV) olduğunu belirten Liv Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünden Prof. Dr. Faruk Köse, belirtisi en zor fakat diğer kanserlere göre çok daha şanslı özelliği olan bu kanseri şu şekilde anlattı:

Smear taraması yaptırılmalı

"Rahim ağzı kanseri, taraması mümkün olan kanserlerden biridir. Tarama yapabildiğimiz yani kanser olacak mı olmayacak mı diye önceden bilebildiğimiz kanserler meme kanseri, kolon kanseri, rahim ağzı kanseri ve erkeklerde prostat kanseridir. Her yıl mutlaka smear taraması yaptırmalı. Smear taraması 15-20 yıl öncesinde kanseri algılamamızı ve engellememizi sağlar. Kanser  kontrolleri düzenli şekilde yapılmazsa çok ileri evrelere kadar belirti vermeyebiliyor. Belirti verecek olursa; en erken evresinde ilişki sonrası kanama, adet dışı düzensiz lekelenme, ilerlemiş evrelere geldiğinde ise böbrek ve idrar yollarını tutmaya başlayacağı için bacak ağrıları, et suyu tarzı akıntılar ve böbreklerin fonksiyonlarını gerçekleştirememesi gibi sorunlar baş gösteriyor. Hastalık bu aşamaya kadar geldiğinde ise zaten yapılacak hiç bir şey kalmıyor.''

Hastalığın tedavisi hakkında bilgi veren Köse, "Çok erken evrede teşhis edildiği zaman tedavisi ameliyatla çok çok kolay yapılıyor. Sadece mikroskopta teşhis edilmiş bir kanser varsa rahim ağzının çıkartılması bile tedavide yeterli olabilir" açıklamasını yaptı.

Erken evrede bebek mümkün

Lenf bezelerine doğru yayılmış bir kanser varsa genişletilmiş bir ameliyat yapmak gerektiğini söyleyen Köse, şöyle devam etti: Bu nedenle erken evrede 2 cm'den küçük tümörü olan hastalarda sadece rahim ağzını genişleterek, lenf bezelerini de almamıza rağmen rahmin gövdesini ve yumurtalıkları koruyarak çocuk sahibi olmasına izin verebiliyoruz. Ama hasta çocuk istemiyorsa rahmi genişletilmiş olarak çıkarıyoruz."

ÖLÜMCÜL MİKROP

Rahim ağzı kanserinde daha da büyük bir şans olan koruyucu aşı tedavisinden bahseden Köse, "Kanser mikrobuyla karşılaşılmadan aşı yapıldığında hastalıkla karşılaşma riski sıfırdır. Bu aşı tercihen ilişkide bulunulmadan 9 ile 26 yaş aralığından 43 yaşa kadar yapılabilir. HPV virüsünün 200'e yakın tipi var. Bunlardan sadece 15'i kanser yapıyor. Bu kanser yapan tiplerden de yüzde 80'e yakınında HPV 16 ve HPV 18 sorumlu" bilgisini verdi.

Erkekler de risk altında

Bu iki tipe karşı geliştirilmiş bir ikili aşı olduğunu anlatan Prof. Dr. Faruk Köse,  "Bir de bu iki tipin yanında siğil yapan 6 ve 11 tipleri var. Hem kanserden hem de siğilden koruyan bir de dörtlü aşı var. İki aşının da kanser koruma seviyeleri aynıdır, dörtlü aşı fazladan siğillere karşı da bir önlemdir. HPV aşıları kanser yapan 16 ve 18 tiplere karşı yüzde yüz koruma sağlamaktadır. 11-12 yaşlarında kız ve erkek çocuklarının bu aşıyı yaptırmalarını istiyoruz. Bu aşıyı erkeklerde yaptırmalı çünkü onlar rahim ağzı kanserinde taşıyıcı niteliktedirler. Ayrıca bu ikili aşı penis ve makat kanseri gibi kanserlere karşı da koruyucu güçtedir'' diye konuştu.  


Manşetler

DUYURU-4