Kanserde yanlış ilaca son veren yöntem

Onkologlara ve kemoterapi gören hastalara büyük sorun yaşatan yanlış ilaç kullanımı ve buna bağlı hayati nitelikteki zaman kayıpları artık ortadan kalkıyor.

Türkiye'de geçmişi çok eski olmayan "Oncompass Kişiselleştirilmiş Kanser Tedavi Stratejileri" ile hedefe yönelik en uygun ilaç, sayıları 60’ı bulan en önemli kanser genleri üzerinde yapılan mutasyon analizi sayesinde tespit ediliyor. 

TEDAVİ İÇİN EN ETKİLİ İLAÇ SAPTANIYOR

Yöntemle; hastanın tümöründeki potansiyel gen mutasyonları ve sürücü genlere ait bir rapor oluşturuluyor. Bunun için hastanın kanser tanısı konulan tümör dokusu örneğinden hastanın DNA’sı çıkarılıyor ve sayısı 60’ı bulan en önemli kanser genleri analiz ediliyor.

Ardından kemoterapide kullanılan ve bu genlerle ilişkili olan yaklaşık 200 ilaç arasından tedavi için en ideal olanı seçiliyor. Böylece hasta, kendisine ait genetik testler baz alındığı için hem yanlış ilaçlarla gereksiz zaman kaybına uğramamış, hem dokuları zarar görmemiş hem de yanlış tedavinin ekonomik maliyetinden kaçınmış oluyor. 

KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ KANSER TEDAVİSİNİN ÖNEMLİ UNSURU

Yöntemle, hangi ilacın tedavide etkili olacağı ve hangi ilaçlar kullanıldığında mutasyonlu genler sebebiyle direnç gösterileceği saptanarak hastanın kişiselleştirilmiş kanser tedavisi planlanıyor.

Manşetler

DUYURU-4