Nevsal Elevli Londra
Tıp dünyasında kansere karşı en son buluşlardan biri, cep telefonu ya da saatlere takılan bir çip sayesinde hastalığın tespitini sağlayan giyilebilir teknoloji oldu. İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan dünyanın sayılı üniversitelerinden 'Imperial College London'da çalışmalarını yürüten Kıbrıs asıllı Profesör Doktor Mustafa Camgöz, kanser türlerinin teşhisinde son gelişmeleri Milliyet'e anlattı. Kanser Araştırma Kürsüsü Başkanı Camgöz,akciğer ve mide kanserini koku yoluyla teşhis edenköpekler ve 'elektronik burun'dan sonra şimdi de giyilebilir aygıtlar yardımıyla bu kanser türlerinin erken teşhisi ve takibinin gerçekleşeceğini belirtiyor.
Kol saatine çip
Kanser konusundaki yeni buluşları ile dünya çapında tanınan Prof. Mustafa Camgöz, köpeklerin kanseri koku yoluyla saptamasının bilimsel olarak kabul edildiğini, bu fikrin bir cihaza dönüştürülmesi ile oluşturulan "elektronik burun" ile de bir adım daha ileri gidildiğini belirtti.
Prof. Camgöz, şimdi ise elektronik burunların faaliyet göstermesini sağlayan çipin kol saatleri veya cep telefonlarına takılabileceğini ifade etti. Giyilebilir teknolojinin akciğer ve mide kanserlerini saptamada kullanılacağını, hastanın bir yerde "kendi doktoru" olabileceğini söyleyen Camgöz, şu bilgileri verdi:
Prens'e özel sunum
"Vücutta kanser oluştuğunda, hücre yapısı normalden, anormale dönüşür ve bu sırada genler ve proteinler değişir. Bu değişim, "buharlaşıcı organik kimyasallar diyebileceğimiz bir tür gaz çıkarır. Protein değişikliği sonunda bir koku oluşur. Bu kokudan kanserin teşhisi konusunda başlangıç noktası köpekler oldu. Özel yetiştirilmiş köpeklerin mesane, kolorektal, akciğer ve prostat gibi kanserleri teşhis edebileceği konusunda 2 yıl önce bir rapor yazdım.
'Clarence House Sarayı'nda bu konuda Prens Charles'a bilgi vererek, son buluşları anlattım. 'Medical Detection Dogs' adlı vakfın onursal başkanlığını şimdi Prens Charles'ın eşi Cornwall Düşesi Camilla yapıyor. Düşes, bu göreve gelmeden önce kendilerine konuyu anlatıp, köpeklerin bu konudaki etkinliğinin bilimsel olarak ispatlandığını belirttim. Konuyla ilgili ikinci raporu hazırladığımda ise İsrail, köpeklerin işini gören 'elektronik burun' tasarımını gerçekleştirmişti.
Günden güne bilgi
Şimdi ise en yeni gelişme, elektronik burun çipinin saatlere ya da cep telefonlarına uygulanarak, hastalığın teşhisi ve takibi. Bu yöntemle kalp atışı, şeker, tansiyon da ölçülebilecek. Bu alet çok hassas olacak. Akciğer, mide kanseri kokuyla, prostat ve mesane kanserleri ise idrar ile saptanabiliyor. Şahıs kendi kendine teşhiste bulunarak günden güne bilgi alabilecek ve bilgiyle de çok hızlı hareket edilebilecek.
Giyilebilir, teknoloji olarak adlandırılan bu aygıtlar sayesinde, sadece kanser değil, diyabet, kalp, tansiyon, vücuttaki tuz oranı, MS ve Parkinson gibi sinir sistemiyle bağlantılı hastalıklar da teşhis edilebilecek."