Kanser için protein

Kırmızı et, balık ve süt gibi protein depoları, kanserliler için hayati önem taşır. İnek sütünden elde edilen peynir suyu proteini ise, bağışıklığın güçlenmesinde rol oynar

Kemoterapi gören ve kilo kaybı olan hastaların protein alımını artırması gerekir. İyileşmeyi sağlayacak fonksiyonların pek çoğu için protein çok önemlidir. Protein; kas kitlesinin korunmasına yardımcı olur, sindirim sistemini destekler, kan sayımını artırır, dokuları iyileştirir, kanserle savaşma ve enfeksiyonlardan korunmada etkili olan bağışıklık sistemini güçlendirir.

LEZZETLİ KARIŞIMLAR
Yetersiz protein alımı ise hastalığın iyileşmesini yavaşlatır ve enfeksiyona karşı vücut direncini azaltır. Geleneksel kanser tedavisi gören hastaların, sağlıklı insanlardan yüzde 50 daha fazla protein ihtiyacı oluşur.
Kanserli hastaların çok miktarda yüksek kaliteli protein tüketmesi için hazırlanmış özel karışımlar, ideal seçeneklerdir. Toz halindeki karışımları; su, meyve suyu, yağsız süt ve soya sütü ile karıştırarak kullanabilirsiniz.

İNEK SÜTÜNDE ÇOKTUR
Bu tozlardaki proteinler; yüksek kaliteli olmalarının yanı sıra kanser hastalarının balık, tavuk veya kırmızı et tüketmelerinden çok daha kolaydır.
En kaliteli protein tozu; peynir yapma sürecinin yan ürünü olan peynir suyundan elde edilir. İnek sütünde yüzde 6.25 oranında protein vardır. Bunun yüzde 80'i kazein (peynir proteini), yüzde 20'si de peynir suyudur. Peynir suyu proteini çok etkilidir.

İYİLEŞME SÜRECİ HIZLANIR
Peynir suyu proteini; cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi sonrası iyileşmeyi desteklemek için kullanılabilir. Peynir suyu proteini, önceden ölçülmüş ve porsiyon haline getirilmiş paketler ya da teneke kutular içinde pek çok farklı çeşniyle üretilmektedir.

BEYAZ KAN HÜCRELERİNİN ENERJİ KAYNAĞI GLUTAMİN
Peynir suyu; tüm esansiyel ve esansiyel olmayan aminoasitleri içerdiği için 'tam protein' adını alır.
Peynir suyu proteini, uygun biçimde işlendiğinde aynı zamanda tüm proteinler içinde en yüksek biyolojik değere (BV) sahip olan proteindir. BV; yediğiniz proteinin gerçekte ne kadarının emildiği, bedende tutulduğu ve kullanıldığının bir ölçütüdür.
Peynir suyu proteinin BV'sinin çok yüksek olmasının bir nedeni de, peynir suyunda glutamin ve doğada bulunan dallanmış zincirli aminoasitlerin (BCAA'lar) yüksek konsantrasyonlarda bulunmasıdır.
Glutamin ve dallanmış zincirli aminoasitler, hücre sağlığı ve protein sentezi için önemlidir. ;

VÜCUDUMUZDA BOLDUR
Glutamin, vücutta en bol bulunan aminoasittir ve tüm diğer aminoasitlerden daha fazla metabolik süreç içinde yer alır. Glutamin özellikle beyaz kan hücrelerinin enerji kaynağı olarak önemlidir ve bağırsak epiteli gibi hızla bölünen hücreler için de önemli enerji kaynağıdır.

ENFEKSİYONLARLA SAVAŞIYOR
Glutamin; kemoterapi alan hastalarda, ağız ülserlerini ve bağışıklığın baskılanmasını önler. Ayrıca peptik ülserleri iyileştirir, enerji düzeylerini artırır ve enfeksiyonlarla savaşır.

GÜNDE İKİ KEZ 20 GRAM
Hastalarımıza, günde iki kez 20 gram peynir suyu proteini konsantresi alarak glutamin ihtiyaçlarını karşılamalarını öneririz.
Peynir suyu proteininden elde edilen glutaminin, yalnızca glutamin almaktan daha fazla yarar sağladığına inanıyoruz.
Peynir suyu proteini; bağışıklık fonksiyonunu iyileştirdiği ve glutasyon konsantrasyonlarını artırdığı bilinen diğer bileşikleri de içermektedir. Bazı nedenlerden dolayı peynir suyu proteini alamazsanız günde 3 ila 10 gram glutamin takviyesi alabilirsiniz.

KANSERLİ HÜCRELERİN BÜYÜMESİNİ BASKILIYOR
Glutatyon; enzimlerin bedende toksik maddeleri uzaklaştırmasına yardımcı olan güçlü bir antioksidandır.
Bazı çalışmalarda glutatyon yoğunluğunun, tümör hücrelerinde normal hücrelere göre daha yüksek olduğu görülmüştür.

Araştırmalar; peynir suyu proteinin, kanser hücrelerinden glutatyonu selektif olarak boşalttığını göstermiştir. Böylece bu kanser hücreleri kanser tedavisine yanıt vermeye yatkın hale gelmekte, kanser hücresinin büyümesi baskılanmakta ve tümör yükü azaltılmaktadır.

Peynir suyu proteini, normal hücrelerdeki glutatyonu ve bu hücrelerin büyümesini artırır. Bu yararlar diğer proteinler ile görülmez.


Prof. Dr. ERKAN TOPUZ

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ