Kanser hastalarına ucuz ilaç müjdesi

Kanser dışındaki tedavi gruplarında yaygınlaşan eşdeğer ilaç üretiminde yeni gelişmeler yaşanıyor. Avrupa ülkelerinde onkoloji hastalarına verilen düşük fiyatlı ilaçlar artık Türkiye'ye de gelecek.

Kanser dışındaki tedavi gruplarında yaygınlaşan eşdeğer ilaç üretiminde yeni gelişmeler yaşanıyor. Avrupa ülkelerinde onkoloji hastalarına verilen düşük fiyatlı ilaçlar artık Türkiye'ye de gelecek.

Fiyatlarında yüzde 50'ye varan düşüşler yaşanacak. Türkiye'de halen en fazla eşdeğer ilaç antibiyotikler ile sindirim sistemi ve romatizma tedavi gruplarında bulunuyor. En çok ilaç harcamasının yapıldığı kalp damar, sinir sistemi ve kanser alanlarında ise pahalı ilaçlar kullanılıyor. Kanser hastaları için müjde niteliğindeki karar, Paris'te yapılan Avrupa Eşdeğer İlaç Birliği'nin 14. Yıllık Toplantısı'nda alındı. İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası'nın üye olduğu birlik, bütün ülkelerde artan sağlık harcamalarını ve ilaç endüstrisindeki gelişmeleri masaya yatırdı.
Paris'teki 14. EGA Yıllık Toplantısı'nda, Dünya ve Avrupa eşdeğer ilaç pazarının büyümesi amacıyla ülkelerin atacağı adımlar tartışıldı. İlaç harcamalarında büyük tasarruflar getiren eşdeğer ilaçların teşviki için Hollanda ve İngiltere'de uygulanan hekim ve eczacı teşvikinin Türkiye'de de uygulanması kararlaştırıldı. Hastalardaki 'ucuz ilaç iyileştirmiyor' anlayışını yıkmak için jenerik ilaç kullanımı yönünde eğitimler verilmesi gündeme alındı. Benzer adımların diğer ülkelerde atılmasıyla eşdeğer ilaç pazarının 2012 yılına kadar 90 milyar dolara ulaşması hedefi koyuldu. Türkiye'de 2 milyar Euro büyüklüğündeki jenerik ilaç pazarının ise 3 milyar Euro'ya yükselmesi bekleniyor. Bu beklenti Türkiye'deki eşdeğer ilaç sayısının 3 binden 4 bine çıkmasını da beraberinde getirecek.

400'ün üzerinde katılımcının bulunduğu toplantıda dünya ilaç pazarının geçen yıl yüzde 6, Türkiye ilaç pazarının ise yüzde 17 büyüdüğü dile getirildi. EGA Yönetim Kurulu Başkanı Edic Gorka, eşdeğer ilaç pazarında Çin, Rusya ve Hindistan'ın büyüyen değerler olduğunu ifade ederken Genel Direktör Grek Perry eşdeğer ilaç kullanımı sebebiyle AB ülkelerinin 20 milyar Euro'luk tasarruf yaptığını, bu tasarrufun kamuda çok önemli alanlarda kullanıldığını kaydetti.

İEİS Genel Sekreteri Turgut Tokgöz ise eşdeğer ilaç kullanımının Türkiye'de yüzde 52 olduğunu belirterek, bunun yıllık 808 milyon Euro'luk tasarruf anlamına geldiğini ifade etti. Bu tasarrufun artırılması için eşdeğer ilaç üretiminin artırılması gerektiğine işaret eden Tokgöz, "İnsanların kafasında her zaman 'eşdeğer ilaç ucuzdur, bu nedenle de kötüdür' gibi bir düşünce var. Oysa bu çok yanlış. Çünkü eşdeğer ilaç orjinal ilaçların aynısıdır." diye konuştu. Tokgöz, eşdeğer ilacın orjinalinden farkının olmadığını şu örnekle açıkladı: "Bir hastalığa iyi gelen ilaç bulunuyor. Bu ilacın patent süresi tüm dünyada 20 yıl. İlacı üreten şirket 20 yıl boyunca istediği fiyattan bu ilacı satabiliyor. Oysa patent süresi bittiği an tekel olma durumu da sona eriyor ve ilaç birçok firma tarafından üretilip piyasaya sunuluyor. Bu da fiyatların bir anda düşmesi anlamına geliyor. Bu nedenle insanların önce eşdeğer ilacın, referans ilacın aynısı olduğunu bilmesi gerekiyor." Eşdeğer ilaçların çıkmasıyla hastalıklara çare arayan firmaların yeni buluşlara yöneleceğine dikkat çeken Tokgöz, 2008 ile 2012 arasında koruma altında olan 85 milyar dolarlık orijinal ilacın jenerik ilaç rekabetine açılacağını dile getirdi. Önümüzdeki yıllarda eşdeğer ilaç listelerine kanser ve AIDS dahil birçok ilacın da gireceğini aktaran Genel Sekreter, böylece ilaca ulaşımın kolaylaşacağını ve fiyatların ucuzlayacağı müjdesini verdi. Türkiye'de eşdeğer ilaç kullanımının artırılması için eşdeğer ilaçların ruhsatlandırma sürecinin hızlandırılması gerektiğini ifade eden Tokgöz, "Bu ilaçlar gecikmeksizin geri ödeme listelerine girmeli. Ayrıca, doktor, eczacı ve hastalara yönelik çeşitli teşvik mekanizmalarının oluşturulması vatandaşın ucuz ilaçla tedavi olmasını beraberinde getirecektir." dedi.

ABD ilaç tüketiminde lider*

ABD 912

Fransa 560

Kanada 475

Belçika 443

Japonya 442

Almanya 385

İspanya 375

Yunanistan 357

İtalya 354

İngiltere 344

Avustralya 326

Türkiye 126

* Kişi başına tüketim, dolar

En çok eşdeğer ilaç Polonya'da*

Polonya 76,5

Danimarka 68,8

İngiltere 65

Slovakya 59,3

ABD 58,6

Almanya 56,4

Türkiye 51,7

Hollanda 50,6

İsveç 46,1

Kanada 44,5

İrlanda 4,4

Yunanistan 2,0.

* Eşdeğer ilaç kullanımı, yüzde

Türkiye'de eşdeğer kullanımı*

Antibiyotikler 79,8

Sindirim sistemi 74,4

Romatizma 72,9

Soğuk algınlığı 50,1

Antidiyabetikler 41,7

Sinir sistemi 36,3

Dermatolojikler 35

Kalp ve damar 33,4

KBB ve göz 31,5

* Tedavi gruplarında, yüzde

Manşetler

DUYURU-5