Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kan Merkezi Sorumlusu, İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Ayşen Timurağaoğlu, kan naklinin birçok hastalığın tedavisinde hayati önem taşıdığını belirterek, kan bağışçılarına çok ihtiyaç duyulduğunu söyledi. 'Bir damla kan bir hayattır' sloganı ile çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Timurağaoğlu, bağışçı sayısının artması için halkın desteğine ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Kan naklinin (transfüzyon) birçok hastalığın tedavisinde çok önemli yeri olduğunu vurgulayan Ayşen Timurağaoğlu, Türkiye'de bağışçı sayısının gelişmiş ülkelere oranla son derece az olduğuna dikkat çekti.
Tedavi için kullanılan kanların tek kaynağının sağlıklı kişiler olduğunun altını çizen Timurağaoğlu, "Güvenilir kanın gönüllü bağışçılardan sağlanacağı Dünya Sağlık Örgütü başta olmak üzere ilgili kuruluşlar tarafından genel bir kural olarak kabul edilmektedir. İhtiyaç duyulan kanın gönüllü, karşılık beklemeksizin, düzenli ve bilinçli bağışçılardan temin edilmesi halinde en düşük riske sahip olduğu bilinmektedir." dedi.
Sağlıklı olmak koşuluyla 18- 65 yaş arasındaki her bireyin kan verebileceğini belirten Ayşen Timurağaoğlu, bağışçının TC kimlik numarası, bilgileri ve iletişim bilgilerinin kaydedildiğini söyledi.
Türkiye'de yerleşik olarak bulunan yabancıların da kan verebileceğini bildiren Timurağaoğlu, "Ancak turist olarak gelmiş olanlar kabul edilmez. Ülkemizde yüksek oranda görülen Akdeniz anemisi, kanser hastaları, ameliyatlar, kanamalar ve pek çok rahatsızlığı olan kişilere hayatlarının bir döneminde kan gerekebiliyor. Bu hastaların sık sık kan alması gerekmektedir." diye konuştu.
"Hastalara ihtiyaç olduğunda kan verebilmek için sağlıklı kişilerin zaman zaman kan bağışlaması gerekmektedir." diyen Timurağaoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Trafik kazası, çeşitli yaralanmalara bağlı kan kayıpları, iç organların hastalıklarına bağlı kanamalar, acil ameliyat gibi hastanın bekleyemeyeceği durumlarda kan temini ancak gönüllü vericilerden alınır ve kan bankasında bulunan güvenli kan stokundan sağlanabilir. Bu stok sürdürülebilir olmalıdır. Bu nedenle toplumda gönüllü vericilere ihtiyaç var. Vatandaşlarımızın bu konuda hastalara yardımcı olmak adına duyarlı olmalarını bekliyoruz."