Kamuda saltanatı Başbakan frenledi

Başbakanlık, kamuda savurganlığa izin vermedi. Kurumlardan gelen makam aracı, binek oto, lojman ve sosyal tesis taleplerini onaylamadı. Doğu ve Güneydoğu'daki sağlık, eğitim ve güvenlik personeline lojman izni verildi.

Başbakanlık, kamuda araç, lojman, sosyal tesis ve telefon savurganlığına geçit vermedi. Kamu kurumlarının bütçelerinde yer alan makam araçlarıyla binek otomobillerin alımına onay vermeyen Başbakanlık, kurumlardan gelen lojman ve sosyal tesis taleplerini de geri çevirdi. cep telefonlarına da genelgeyle sınırlama getirdi. Kamu kurumlarının yıl içerisinde edinebilecekleri taşıtların sayısı ve cinsi her yıl bütçe kanunu ile belirleniyor. Ancak kamu idarelerinin bütçenin T cetveline yazılan taşıtları satın alması için sadece bütçe kanunu yeterli olmuyor.

SADECE 2 ARACA İZİN

Bütçenin yanı sıra ayrıca, alınacak araçlar için Bakanlar Kurulu'ndan "izin" çıkması da gerekiyor. Başbakanlık 2013 yılında sadece ambulans ve zorunlu güvenlik hizmeti araçlarına Bakanlar Kurulu tarafından izin verildiğini bildirdi.

BUGÜN'e bilgi veren Başbakanlık kaynakları şunları söyledi: "Bütçe kanununda yer alan makam araçları ile binek otomobillere ilişkin teklifler Başbakanlık tarafından uygun görülmemiş ve Bakanlar Kurulu'na sunulmamıştır. Dolayısıyla kamu kurumları, bütçelerinde yer alan makam araçları ve binek otomobilleri, Başbakanlık izin vermediği için satın alamamıştır."

Öte yandan Başbakanlık kamuda cep telefonu kullanımına da yayınladığı genelgeyle sınırlama getirdi. Cep telefonu kullanımında tasarrufu amaçlayan genelgeyle, belli makamlardaki bürokrat ve üst düzey memurlara cep telefonu tahsisi düzenlenirken, cep telefonu sayısı ve ödenecek ücrette sınırlamaya gidildi.

BUGÜN dikkat çekmişti

Gazetemizin 27 Ekim 2013 tarihli nüshasında yer alan haberde kamudaki lojman, cep ve araç sayısı artışına dikkat çekilmişti. Satışı hızlandırma kararı alınan lojmanların sayısında son 2 yıl-da 7 bin 815 artış yaşandı. Kamudaki taşıt sayısı da 83 bin 357'den 87 bin 859'a çıktı. Yine memurların faturası devlet tarafından ödenen cep telefonu sayısı da olağanüstü arttı. "Bedava" cep telefonu sayısı 7 bin 178'den 11 bin 184'e çıktı.

SOSYAL TESİSE DE İZİN YOK

Başbakanlık, tasarruf genelgesi çerçevesinde, sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki sağlık, eğitim ve güvenlik birimlerinde çalışan personel için yapılan lojman taleplerine izin verildiğini bildirdi. BUGÜN'e yapılan açıklamada, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri dışındaki diğer bölgelerde lojman yapımı taleplerine Başbakanlık'ça izin verilmemektedir" denildi. Aynı şekilde Türkiye'nin hiçbir bölgesinde, hiçbir kuruma sosyal tesis izni verilmediği de bildirildi.

Manşetler

DUYURU-4