İngiltere'nin başkenti Londra'daki Queen Mary Üniversitesi'nde görevli bilim adamları, kök hücre sayesinde 15 dakikada kalp yetmezliğini tedavi eden bir yöntem geliştirdi. Yöntem, genel anestezi uygulanan hastanın vücudundan alınan kök hücrelerinin kalp kasındaki hasarı onarması için kalbe enjekte edilmesini içeriyor.
2 BİN HASTADA DAHA DENENECEK
Leğen kemiğinden alınan ilikten kök hücreler ayrılıyor. Başka hücre tiplerine dönüşme özelliğine sahip olan bu hücreler laboratuvar ortamında işlem gördükten sonra hastanın kalbine naklediliyor ve zarar gören dokuyu 15 dakikada tamir ediyor.
Üniversite bünyesindeki Barts Tıp Okulu'nda geliştirilen yöntemin 300 hasta üzerinde denendiğini belirten araştırma ekibinden Prof. Anthony Mathur, "Yöntem bu yıl sonunda 2 bin hastada daha denenecek. Uyguladığımız hastalarda çok olumlu sonuçlar aldık ve yaygın olarak kullanıbileceği binlerce insanın hayatını kurtarabileceği konusunda umutluyuz" dedi. Mathur, yaygın şekilde uygulandığı takdirde tedavinin maliyetinin 5 bin sterlin (19 bin 230 TL) olacağının da altını çizdi.