Kalp yetmezliği ve destek cihazı nedir?
Yetersiz kasılmadan dolayı, kalbin pompa fonksiyonu bozuluyor ve vücuda yeteri kadar kan gönderilemiyor. Bundan dolayı akciğerlerde sıvı birikimi oluyor, nefes darlığı görülüyor, efor kapasitesi düşüyor. Bunların yanı sıra, böbrek, karaciğer gibi organların fonksiyonları da bozuluyor. Sol Kalp Destek Cihazı, kalp yetmezliği olan hastalarda destek ve tedavi amacıyla kullanılıyor. Destek tedavisi, özellikle kalp transplantasyonu bekleyen hastalarda bekleme süresini uzatmayı amaçlıyor. Özellikle ülkemizdeki verici organ havuzundaki büyük kısıtlılıktan dolayı kalp bulamayan hastalar için bu cihazların desteği çok önemli. Son yıllarda özellikle ABD'de yapılan uygulamalarda bu cihazların sonuçlarının başarılı olması, bu cihazların kalp transplantasyonu adayı olmayan hastalara da takılarak tedavi amaçlı kullanılmasının yolunu açtı. İki senelik takiplerde hastaların yüzde 70'inin hayatta kaldığı belirlendi. Cihaz, kalp transplantasyonu için organ bekleyen hastalarda bekleme süresini uzatıyor.
Hangi hastalar bu tedaviden faydalanabiliyor?
İleri derecede kalp yetmezliği olan hastalar, değişik amaçlarla bu yeni teknolojiden yararlanabiliyor. İlk grup hasta, kalp transplantasyonu bekleme listesinde olup özellikle ülkemizde görülen organ bağışlanmasındaki kısıtlılıktan dolayı durumu kötüleşenler. Cihaz, bu hastalarda kalp transplantasyonuna kadar geçen sürede tedaviye destek amacı ile kullanılıyor; uzun dönem kalp yetmezliğinden dolayı bozulan böbrek ve karaciğer, belli bir zamandan sonra bu hastaların kalp transplantasyonu adayı olmasını engelliyor. Fakat bu döneme gelmeden takılan destek cihazları bu hastaların hem organ fonksiyonlarının bozulmasını engelliyor, hem de belli derecede bozulmus olan fonksiyonların geri dönüşünü sağlıyor. Böylece hem hastanın bekleme süresi uzatılıyor hem de bozulmaya başlayan organ fonksiyonları daha iyi bir duruma getiriliyor.
Viral enfeksiyonlar ve hamilelik sonrası gelişen kalp kası bozukluklarına bağlı kalp yetmezliklerinde, kalbi dinlendirerek tedavi etmek amacı ile kullanılabiliyor. Bu hastalarda destek cihazı, kalp fonksiyonlarının iyileşmesinden sonra çıkarılabiliyor.
İleri derecede kalp yetmezliği olan fakat farklı nedenlerle transplantasyon yapılamayan hastalar da bu yöntemden tedavi amacıyla faydalanabiliyor. Geçmişte bir veya daha fazla bypass ameliyatı olmuş, sonrasında hastalığın ilerlemesinden dolayı bypass damarları ve kalbin kendi damarları tamamen tıkalı olan hastalar da cihazdan faydalanabiliyor.
Bu cihaz yapay kalp mi?
Kalp fonksiyonuna destek olarak takılan bu cihaz, bir yapay kalp değil. Ameliyat safhasında kalp çıkarılmadan, kalbin sol tarafına destek olmak amacı ile takılıyor. Kalple birlikte çalışıyor.
Destek cihazı ile dolaşım nasıl sağlanıyor?
Kalbin sol ventrikülünden (karıncık) alınan kan, bir turbin motor vasıtası ile ana atardamar olan aortaya gönderiliyor ve bu, kalp yetmezliği olan hastalarda kan dolaşımının tekrar normal miktarlara gelmesini sağlıyor.
Bu ameliyatın ve sonrası dönemin riskleri var mı?
İnatçı enfeksiyonlar ve kan pıhtılaşmasına bağlı inme, bu ameliyatlar sonrasında görülebilen komplikasyonlar arasında. Bu cihazın uzman bir ekip tarafından hastaya takılması gerekiyor. Sol Kalp Destek Cihazı, Acıbadem'de bu cihaz konusunda uzmanlaşmış kalp cerrahı yönetimindeki uzman ekip tarafından takılıyor. Acıbadem Sağlık Grubu'nda kullanılan Sol Kalp Destek Cihazı FDA onaylı.
Destek cihazı takıldıktan sonra hangi gelişmeler görülüyor?
Cihaz takıldıktan sonra, hastaların iyileşme dönemini tamamlaması ile nefes darlıkları azalıyor, efor kapasiteleri artıyor. Kronik kalp yetmezliğinden dolayı bozulmaya başlamış olan böbrek, karaciğer gibi organ fonksiyonları da düzelmeye başlıyor.
Takılan destek cihazı günlük hayatı engelliyor mu?
Tam aksine, nefes darlığı azalmış, efor kapasitesi çoğalmış olan hastanın günlük hayat kalitesi artıyor. Kalp yetmezliğinden dolayı yapamadığı aktiviteleri tekrar yapmaya başlayabiliyor. Bugüne kadar yapılmış tıbbi çalışmaların tümü şunu kanıtlıyor; kalp yetmezliği olan hastalarda destek cihazı implantasyonu, hem yaşam süresini uzatması hem de yaşam kalitesini artırması açısından ilaç tedavisine göre daha üstün.
Cihazın pilleri ne kadar dayanıyor?
Destek cihazının pilleri, 14 saate kadar dayanabiliyor ve bu süre sonunda şarj edilmiş yedek pillerle değiştirilebiliyor.