"Kalp yetersizliği hastalarına takılan pillerin yarısı boşa çalışıyor"

ABD'de çalışan Türk Doktor İlke Sipahi'nin yeni araştırması, kalp yetersizliğinde pil tedavisi ile ilgili önemli bir gerçeği ortaya çıkardı. Sipahi'nin araştırmasına göre "Kalp yetersizliği hastalarına takılan pillerin yarısı boşa çalışıyor"

Çalışmalarını ABD'nin Cleveland kentindeki Case Western Reserve Üniversitesi'nde sürdüren Türk Kardiyolog Doç.Dr. İlke Sipahi, yaklaşık 6000 hastayı kapsayan yeni araştırmasının sonuçlarını yayınladı. Kardiyovasküler tedavide dengeleri değiştirmesi beklenen araştırmaya göre, kalp yetersizliği hastalarının yaklaşık yarısında kalp pillerinin hiçbir faydasının olmadığı belirlendi. Doç. Dr. İlke Sipahi'nin Amerikan Tabipler Birliği'nin resmi yayın organı "Archives of Internal Medicine" dergisinde 13 Haziran günü yayınlanan araştırmasının sonuçlarına göre, pil tedavisi gören kalp yetersizliği hastalarının yaklaşık yarısı bu tedaviye hiçbir şekilde yanıt vermiyor. Kalp Resenkronizasyonu Tedavisi adıyla da bilinen bu ileri tedavi metodu, kalbin hem sağ hem de sol karıncığının uyarılmasını sağlayan ve kalp kasılmasında gözlenen uyum bozukluğunu düzeltmeyi amaçlayan, ülkemizde de sıkça uygulanan bir tedavi yöntemi.

6000 hasta incelendi

Doç.Dr. İlke Sipahi'nin yaklaşık 6000 hastayı inceleyen araştırması, Amerikan Kalp Birligi'nin pil tedavisi ile ilgili tedavi kılavuzlarının doğruluğunu sorguluyor. Amerikan Kalp Birliği, mevcut kılavuzlarında bu tip pillerin, kasılma kusuruna bağlı kalp yetersizliği olan ve aynı zamanda kalp elektrosunda "QRS uzaması" adıyla bilinen bir bozukluğu bulunan hastalara takılmasını öneriyor. Tedavi kılavuzlarında, QRS uzamasının 120 milisaniyeyi geçtiği hastalarda bu tedavi yönteminin mutlaka uygulanması öneriliyor. Ancak Doç. Dr. Sipahi'nin yeni araştırması, bu sınırın 120 milisaniye değil, 150 milisaniye olması gerektiğini gösteriyor.

"Hastaların yüzde 40'ında hiçbir faydası yok"

Doç.Dr. İlke Sipahi, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor: "Bu tarz pil tedavisi gören hastaların yaklaşık olarak yüzde 40'ında elektroda QRS uzaması 120 ila 150 milisaniye arasında. Kılavuzlar, 120 milisaniyeyi geçen tüm kalp yetersizligi hastalarında pilin mutlaka takılması gerektiğini söylüyor. Oysa QRS uzaması 120 ila 150 milisaniye arasında olan hastalar, bu pahalı ve riskleri de olan tedavi yönteminden hiçbir fayda görmüyorlar. Ne şikâyetleri azalıyor ne de ömürleri uzuyor. Bu nedenle Amerikan Kalp Birliği'nin ve diğer meslek örgütlerinin tedavi kılavuzlarını süratle düzeltmeleri gerek. Öte yandan, QRS uzaması 150 milisaniyenin üzerinde olan hastalarda bu cihazlar hayat kurtarıcı ve kardiyologlar bu hasta grubunda pil tedavisini uygulamaya devam etmeli".

Yeni bilgiler sağlayacak

Kalp yetersizliği tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de son derece önemli bir sağlık sorunu. Türkiye'de halen 1 milyonun üzerinde kalp yetersizliği hastası bulunduğu tahmin ediliyor. Doç.Dr. Sipahi'nin bu araştırmasının ardından, kalp yetersizliğinde pil tedavisi kılavuzlarının elde edilen yeni veriler ışığında yeniden düzenlenmesi bekleniyor. Doç Dr. İlke Sipahi'nin, yaklaşık 6000 hastayı inceleyerek yaptığı araştırma 'Archives of Internal Medicine' dergisinde yayınlandı.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ