Kalp ve damar sorunu yılda 17 milyon hayatı söndürüyor

Dünya genelinde bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarına dikkati çekmek amacıyla, her yıl 29 Eylül ‘Dünya Kalp Günü’ olarak kabul ediliyor.

Dünya genelinde bir numaralı ölüm nedeni olan kalp damar hastalıklarına dikkati çekmek amacıyla, her yıl 29 Eylül ‘Dünya Kalp Günü’ olarak kabul ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), her yıl 17,3 milyon insanın kalp damar hastalıkları nedeniyle yaşama erken veda ettiğine işaret ederken, basit önlemlerle kalp krizi ve felç riskinin en az yüzde 80 azaltılabileceğini belirtiyor. Dünya Kalp Federasyonu ve DSÖ, 100’den fazla üye ülkede ‘Tek Dünya, Tek Ev, Tek Yürek’ sloganıyla, kalp hastalıklarından korunma konusunda toplumlardaki bilinci artırmayı hedefliyor. Dünya Kalp Günü dolayısıyla hastalığın Türkiye’deki genel durumuyla ilgili bilgi veren Türk Kalp Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Akşit, “ Türkiye’de kalp ve damar hastalıklarından ölüm oranı yüzde 48’e ulaştı. Rakamlar ülkemiz için son derece ürkütücü. Çünkü bu rakam dünya ortalamasının üzerinde. Üç basit ve maliyetsiz önlem alarak, bu hastalıklara yakalanma olasılığımızı yüzde 80 azaltabilecek iken, bunu yapmayarak çok acılı, maliyetli ve sonu ölümle biten bir yolu seçmemiz trajikomik bir durum” dedi. Akşit, şunları kaydetti: ”İlk olarak sigara içmeyeceksiniz, dikkatli, sağlıklı besleneceksiniz, yani kilo almayacaksınız ve son olarak haftada en az iki kez yarım saat yürüyeceksiniz.’’

Kalp pilinin mucidi öldü

Kalp pilinin mucidi Wilson Greatbatch, 92 yaşında ABD’de hayatını kaybetti. 150’den fazla patenti bulunan New Yorklu Greatbatch’in en tanınmış buluşu kalp piliydi. Bilim adamı tarafından geliştirilen kalp pili, ilk kez 1960 yılında bir insana takılmıştı.

STAR GAZETE

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ