Memorial Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez, ''Havaların ısınması ile kalp hastalarının kullandıkları ilaçlara bir kardiyolog tarafından 'yaz ayarı' yapılmalı. Bu, kalp hastalarının sağlıklı bir yaz geçirebilmesi için gerekli'' dedi.
Prof. Dr. Sönmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, aşırı sıcak ve nemli havaların yaşandığı şu günlerde kalp hastalarını uyardı.
Sönmez, koroner kalp, by-pass ameliyatı olmuş ve kalp kapağı hastalarının sıcaklardan ciddi şekilde etkilendiğini ifade etti.
Yaz aylarındaki aşırı terlemenin vücuttaki tuz ve su atımını artırdığını, bu durumun halsizlik, bitkinlik ve ritm bozukluğuna yol açabileceğini kaydeden Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Havaların ısınması ile kalp hastalarının kullandıkları ilaçlara bir kardiyolog tarafından 'yaz ayarı' yapılmalı. Bu, kalp hastalarının sağlıklı bir yaz geçirebilmesi için gerekli. Kapak hastalarının durumu yazın karbüratör ve klima ayarı yaptırmak zorunda olan otomobillere benzer. Bu hastaların, doktorlarına danışarak idrar söktürücü ilaç dozunu kışa göre azaltmaları gerekmektedir. Bazı yaz meyvelerinin kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar ile etkileşimi olabileceği için doz ayarının kış aylarına göre daha sık yapılması gereklidir. Ayrıca çok su kaybının kanın daha çabuk pıhtılaşmasına neden olacağı da unutulmamalıdır.''
''KORONER KALP HASTALARI BOL SU İÇMELİ''
Koroner kalp hastaları ile by-pass ameliyatı olanlarda kan akışkanlığının çok önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bingür Sönmez, bu tür hastaların kan sulandırıcı ve kalp ilaçlarını çok dikkatli kullanmaları gerektiğinin altını çizdi.
Sönmez, koroner kalp hastalarının ter yoluyla çok fazla su kaybetmeleri halinde kanlarının koyulaştığını, akışkanlığının azaldığını ve pıhtılaşma riskinin arttığını vurgulayarak, kalp hastalarının aşırı sıcaklardan kesinlikle kaçınmalarını, güneşin dik konumda olmadığı saatlerde denize girmelerini ve bol bol su içmelerini önerdi.
Kalp hastalarının kış alışkanlığı olan karbonhidratlardan ve ağır yağlı yemeklerden de uzak durmasını isteyen Bingür Sönmez, hastalara sık sık ve az az yemek yemelerini, bol sebze ve meyve tercih etmelerini ve güneş önünde kesinlikle alkol almamalarını tavsiye etti.
''KALP HASTALARI DENİZE GİREBİLİR''
Prof. Dr. Sönmez, kapak ve koroner by-pass olmuş hastaların yürüyüş için sabah erken ya da güneşin batmak üzere olduğu saatleri tercih etmeleri gerektiğini ifade ederek, ''Hastalar kısa süreli denize girip tekrar gölgelik alanları tercih edebilirler.'' dedi.
SICAĞIN ZARARLI ETKİLERİNDEN KORUNMA YOLLARI
Prof. Dr. Bingür Sönmez, kalp hastaları için sıcağın zararlı etkilerinden korunma yollarını ise şöyle anlattı:
''Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmelidir. Bol sıvı ve mineral içeren içecekler tüketilmelidir. Kalp hastalığı veya yüksek tansiyonu olup, tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır. İnce, açık renk, bol giysiler giyilmelidir. Giysilerin güneş ışığından koruyucu etkileri ve terletip su kaybettirmeyecek kumaştan yapılmış olmasına dikkat edilmelidir. Geniş kenarlı şapka kullanılmalı ve yüzün doğrudan güneş altında olmamasına dikkat edilmelidir. Sık sık ılık duş yapılmalıdır. Kapalı ve park edilmiş araç içinde uzun süre kalınmamalıdır. Sıcak çarpması sonucu ortaya çıkan bitkinlik, baş ağrısı, şuur kaybı gibi belirtiler ortaya çıkarsa derhal hastaneye müracaat edilmeli ve doktora kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmelidir.''
Sönmez, aşırı sıcaklardan sadece insanların değil, sokakta yaşayan hayvanların da etkilendiğini belirterek, ''Sokak hayvanları bir hafta açlığa dayanabilirler ama yaz sıcağında 48 saatten fazla susuzluğa dayanamazlar. Lütfen kapınızın önüne bir yoğurt kabı içine iki bardak su koyunuz'' diye vatandaşları duyarlı olmaya çağırdı.