Kalın bağırsak kanseri en sık görülen 5 kanser arasında!

Kalın bağırsak kanseri kolon ve rektum üzerini örten organların tabakasını oluşturan hücrelerden gelişmektedir. Verilere göre en sık görülen 5 kanser arasında yer alır.

Kalın bağırsak kanseri kolon ve rektum üzerini örten organların tabakasını oluşturan hücrelerden gelişmektedir. Verilere göre en sık görülen 5 kanser arasında yer alır.

Sıklıkla 50 yaş ve sonrasında görülmektedir. Kadın ve erkeklerde görülme sıklığı hemen hemen aynı orandadır.

Ortalama olarak görüldüğü yaşı belirtecek olursak 63 doğru olacaktır. Kalın bağırsak kanseri Kolon kanseri olarak da belirtilmektedir, lenf bezlerinde bulunabilmektedir.

Kalın bağırsak kanserinin belirtilerini şöyle sıralayabiliriz;

1. Dışkılama alışkanlıklarında değişiklikler
2. Şiddetli karın ağrısı
3. Kilo kaybı
4. Kabızlık
5. Dışkılama sırasında kan görülmesi 

Bağırsak hastalıklarında karında şişme, gaz çıkaramama, kusma şikâyetleri mevcuttur. Kalın bağırsak kanserinin tek ve kesin tedavisi cerrahi müdahaledir.

Meme kanseri meme dokularındaki hücrelerden gelişen kanserlerdir. Meme kanserinin en sık görülen tiplerinden biri duktal kanser denilen kanser türüdür. Süt üreten bezlerde de kanser sık görülmektedir.

Genetik de çeşitli faktörler normal yaşlanma etkisiyle meydana gelen bozukluklar kansere neden olmaktadır. Meme kanserinde aile faktörü etkilidir.

Meme kanseri risk faktörlerinde cinsiyet ve yaşlanma önemli risk faktörleri arasındadır. 30 yaş sonrası ilk doğumunu yapanlar, 18 yaş öncesinde ilk doğumunu yapanlar risk içerisindedir.

İlk adetini erken yaşta olanlar yaşamları süresince uzun süre östrojen hormonuna maruz kalacağı için risk oranı artmaktadır.

Meme kanseri belirtileri;

Memede ağrısız büyüyen kitlenin hissedilmesidir. Hastaların çok az bir kısmında ağrı hissedilir. Ağrı ve kanlı akıntılar ise ileri seviyelerde ortaya çıkar.

Troid kanserinin nedenleri ve belirtileri

Nadir olarak görülen tiroid kanseri görülen kişilerde ailede tiroid kanserli birinin olması, ses kısıklığı gibi durumlarda troid nodüllerinin kanser olma olasılığı yüksek görülmektedir.

Hızla büyüyüp ilaç tedavisine yanıt vermeyen nodüller 20 yaş altı kişiler yanı sıra 60 yaş sonrası görülen nodüllerde kanser olasılığı fazla olarak görülmektedir.

Troid nodülü olan hastaların tedavi öyküsü, fizik muayene, tiroid fonksiyon testleri, ince iğne aspirasyon biyopsisi alınmaktadır.

Tiroid kanseri kontrollerinde fizik muayenenin yanı sıra kalsiyum kontrolleri, TSH ve tiroglobulin uygulanmaktadır.

Manşetler

DUYURU-4