Kalbi duran bankacı örnek müdahale ile hayata tutundu

İzmir'de iş yerinde rahatsızlanan bankacı Engin Taşveren'in kalbi 10 dakika durdu. Ancak örnek bir müdahale zinciriyle Taşveren'in hayatta kalması sağlandı.


Çankaya semtindeki bir bankada çalışan 42 yaşındaki Engin Taşveren, mesai sırasında fenalaşarak masasına yığıldı. Taşveren'in sağlık sorunu olduğunu fark eden çalışma arkadaşları, önce 112 Acil Servis ekiplerine haber verdi ve ilkyardımda bulundu. Olay yerine ambulansla gelen sağlık ekibi de Taşveren'in kalbinin durduğunu tespit ederek elektro şok tedavisi uyguladı.

Kısa sürede Sağlık Bakanlığı Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine (TEAH) sevk edilen Taşveren'in kalbinin yaklaşık 10 dakika durduğu, vücutta morarmaların başladığı saptandı.

Hastanede kalıcı beyin hasarlarının önlenmesi için hipotermi tedavisi uygulanan ve vücut sıcaklığı düşürülen Taşveren, yapılan müdahalelerin ardından yaşama tutundu.

"ÇOK İYİ MÜDAHALE EDİLMİŞ"

TEAH Yoğun Bakım Eğitim Sorumlusu Dr. Nimet Şenoğlu, Taşveren'in çalıştığı bankada ani ve ciddi ritim bozukluğuyla bilincini kaybettiğini belirtti. Banka personelinin hızlıca 112 ekiplerine haber verdiğini, Taşveren'e ilk müdahalenin zamanında yapıldığını aktaran Dr. Şenoğlu, şöyle konuştu:

"Hastaya yapılması gereken müdahaleler çok hızlı şekilde ve yerinde yapılmış. Acil servise kabul ettik ve tedaviyi üstlendik. Hasta buraya geldiğinde rengi morarmıştı, dolaşımının olmadığını tespit ettik. Soğutma tedavisini yaptık, oksijensizlik döneminde oluşacak hasarları önlemeye çalıştık. Engin bey tam bir ekip başarısının öyküsüdür. Olayın ilk anından bu yana halkada bir kopukluk olsaydı hastamızı kaybetmiş olabilirdik."

"3 DAKİKADAN SONRA BEYİN HÜCRELERİ ÖLMEYE BAŞLIYOR"

Kalbin durması halinde beynin oksijensiz kaldığını anlatan Şenoğlu, "İlk müdahale, şok tedavisinin uygulanması ve ritmin yeniden dönmesi 10 dakika sürmüş. Beyin hücreleri 3 dakikadan sonra ölmeye başlıyor. Ciddi bir durum. Hastayı kaybedebilirdik ya da kalıcı beyin hasarı ortaya çıkabilirdi" dedi.

Nimet Şenoğlu, kalp durmasına sıklıkla rastlandığını, bu durumda yapılması gerekenlerin sırasıyla acil servise haber verilmesi, ekiplere olay yerinin iyi tarif edilmesi, hastaya bilinçli ilkyardım uygulanması, şok tedavisinin sağlık ekiplerince hızlı uygulanması, hastanın ileri düzey tetkiklerin yapıldığı tam teşekküllü bir hastaneye sevk edilmesi olduğunu kaydetti. 

Şenoğlu, Engin Taşveren'e kalp pili takıldığını ve taburcu edildiğini de sözlerine ekledi.

"İKİNCİ YAŞAM ŞANSIMI DAHA İYİ KULLANMAYI HEDEFLİYORUM"

Taşveren, mesai saatleri sırasında tansiyonunun düştüğünü hissettiğini, sonrasını hatırlamadığını ifade ederek, arkadaşları ve sağlık personeli sayesinde yeniden yaşama döndüğünü dile getirdi.

İşini severek yaptığını, insanlarla iletişiminin de iyi olduğunu anlatan Taşveren, stresli bir yaşamı olmamasına karşın kalbiyle ilgili sıkıntılar yaşadığını söyledi. Daha önce sağlık kuruluşlarına başvurmasına karşın hastalığının tespit edilemediğini anlatan Taşveren, "Düşünüyorum da şimdi ölmüş olacaktım. Adeta ikinci hayatıma başladım. Şimdi bir tatile çıkmayı planlıyorum" diye konuştu.

Taşveren, istirahatın ardından işinin başına dönmeyi, ikinci yaşam şansını daha iyi kullanmayı hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ